2018-2019 eğitim-öğretim döneminin sona ermesiyle birlikte vatandaşlar tatil planları yapılmaya başlandı. Her yaz olduğu gibi bu yaz da Bozcaada tatilciler tarafından en çok tercih edilen yerlerden biri. Doğal güzellikleriyle, vazgeçilmez plajlarıyla, tarihi eserleriyle, ilgi çekici sokaklarıyla, el değmemiş koylarıyla Bozcaada yaz tatilini geçirenlere unutulmaz anlar yaşatıyor.
Türkiye’nin 3’üncü büyük adası olan Bozcaada’nın resmi nüfusu 2 bin 365’dür. Kış aylarında adada duran kişi sayısı azalsa da, yaz aylarında bu sayı artmaktadır. Şarap üretimi, balıkçılık ve özellikle 1990'lardan itibaren turizm Bozcaadalıların başlıca geçim kaynaklarıdır. Bozcaada, şaraplık üzümleri ve şaraplarıyla ünlüdür. Adanın büyük kısmı bağlarla kaplıdır. Az miktarda tahıl, baklagiller ve meyve yetiştirilir. Haziran 2000'de Batı Burnu civarında 10.2 MW gücünde 17 türbinden oluşan bir rüzgâr enerjisi santrali kurulmuştur. Kurulduğu tarih itibariyle adanın enerji ihtiyacının yaklaşık 30 kat fazlasını karşıladığından, karaya elektrik iletmektedir. Turizme zarar vermemek amacıyla santralin ürettiği elektrik yeraltı kablolarıyla aktarılmaktadır. 500 yıla aşkın süre boyunca Rumlarla Türkler ada bir arada yaşamıştır. Şuan adada bulunan Rum sayısı oldukça azdır. İstanbul, İzmir gibi yerlere yakın olması tatilciler için vazgeçilmez bir fırsat haline geliyor. Çanakkale Boğazı’nın çıkışında bulunan Bozcaada tarihin her döneminde stratejik öne taşımaktadır. Bu özelliği ile tarih boyunca çeşitli uygarlıkların himayesine girmesinde neden olmuştur. Bozcaada’nın ismi antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde ise Tenedos olarak bilinmektedir. Adada faal durumda üç cami ve bir kilise bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin köyü olmayan tek ilçesidir. Adanın batı burnunda bulunan Polente deniz feneri ve rüzgar gülleri, enerji santralinin işletmeci kuruluşu tarafından 2007 yazında ziyarete kapatılmıştır. Sebep olarak ise rüzgar güllerine sprey boyayla yazı yazılması gösterilmiştir. Daha sonra ziyaretçiler alternatif bir yolla Polente Fenerine giderek burada Gün Batımını seyretmekte hatta buraya Gün Batımı turları düzenlenmektedir.
BOZCACADA ADA SOKAKLARI
Bozcaada’nın bir zamanlar ortasından geçen bir dere adada birlikte yaşayan Rum ve Türklerin mahallelerini ayıran doğal bir sınır görevi görüyormuş. Dere kaybolmuş olsa da mimari yapıdaki değişiklik sizlere Türk tarafında mı Rum tarafında mı olduğunuzu hissettiriyor. Kıvrımlı sokakları ve ahşap evleri ile kendini belli eden Türk tarafının karşısında bakımlı evleri ve yeşil ağırlıklı sokaklarıyla Rum kesimi bulunuyor. Eskilerde ağırlıklı olarak balıkçılıkla uğraşan ada; Arnavut kaldırımlı taş sokakları, dört mevsim dinmeyen rüzgarı ve rengarenk çiçekleri ile halen şirin bir balıklı kasabası görünümünü koruyor. Fotoğraf çekmeyi sevenleri cezbedecek denli güzel olan ada sokaklarında beyaz gözleri ve gri ensesi ile dikkat çeken küçük yapılı ve tiz sesli Bozcaada kargalarını da görebilirsiniz.
BOZCAADA KALESİ
Bozcaada’nin zengin geçmişinin bir nişanesi olan Bozcaada Kalesi, feribotla yaklaşırken sizi ilk selamlayan yapı oluyor. Fenikeliler, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından da kullanılan kale, Türkiye’nin en iyi korunan kalesi olmasıyla da tanınıyor. Bugünkü haline Fatih Sultan Mehmet zamanında yıkıntılar üzerine inşa edilmesi ile ulaşan kale en çok zararı Osmanlı–Venedik arasında geçen mücadeleler sonunda almış. Köprülü Mehmed Paşa döneminden sonra büyük bir onarımdan geçmiş ve 2. Mahmut zamanında neredeyse yeniden inşa edilmiş. Bozcaada gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alan kale, festival zamanlarında konser mekanı olarak kullanılıyor. Geçmişte Bozcaada’da yaşayanlara güven verdiği gibi günümüzde de ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.
ŞARAP FABRİKALARI
Şarapçılık geleneği çok eskilere dayanan Bozcaada’da şarap fabrikaları adanın vazgeçilmez yapıları arasında geliyor. Bozcaada’nın üç eski şarap üreticisinin fabrikaları ada merkezinde yer alıyor. Son yıllarda açılan fabrikalar ise ada merkezinin dışında bulunuyor. Haziran ayının son haftasında düzenlenen Şarap Tadım Günleri‘nde fabrikalara turlar düzenleniyor. Ayrıca yaz boyunca Talay, Corvus ve Amadeus şarap fabrikaları talep doğrultusunda şarap yapımı ve şarapla ilgili pek çok detay içeren bilgilendirici turlar tertipliyor. Enfes şarapları tadacağınız gezilerde geleneksel şarap yapımı hakkında pek çok bilgi de edinebilirsiniz.
AYAZMA MANASTIRI
Rum azize Aya Paraskevi adına yapılan Ayazma Manastırı; çift oluklu tarihi bir çeşme, 8 yaşlı çınar ağacı ve 2 tane tek katlı yapı ile birlikte adanın güney kısmında yer alan ayazma bölgesinde yer alıyor. Yunanca “hagiasme” kelimesinden gelen ayazma kutsal su anlamına geliyor. Türkiye’nin çoğu bölgesinde doğal su kaynaklarının bulunduğu bölgelere ayazma deniyor.
Rum Ortodoks cemaatine ait olan manastır, 1734 yılında Manolaki Manolidis tarafından yaptırılmış. Sadece özel günlerde ibadete açık olan manastırın bahçesinde yer alan asırlık çınar ağaçları piknikseverlerin akınına uğruyor. Tarihi çeşmeden bir kez su içenin artık adalı olacağına dair bir inanış da bulunuyor. Manastırın alt kısmında ise bir dilek mağarası yer alıyor.
BOZCAADA MÜZESİ
Her geçen gün genişleyen koleksiyonu ile Bozcaada Müzesi, Bozcaada kültürünü yakından tanımak için ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında geliyor. M.Hakan Gürüney‘in kişisel girişimleri ile kurulan müze eski Bozcaada fotoğraflarından Osmanlı döneminden kalma obje ve evraklardan bağcılıkta kullanılan en eski aletlere kadar geniş bir koleksiyon sergiliyor. UNESCO ödülü de bulunan müzede dilerseniz replika Tenedos sikkelerinden yapılan takı ve süs eşyalarından hatıra olarak satın alabilirsiniz.
RÜZGAR GÜLLERİ
bozcaada'da görülecek yerler Rüzgar Gülleri
2000 yılında adanın en ucunda kurulan 17 rüzgargülü gün batımını izlemeyi çok daha anlamlı kılıyor. Gündüze son noktayı koymak için siz de Batı Burnu‘na gidebilir, ada şarabı eşliğinde muhteşem bir gün batımı seyredebilirsiniz. Yaz dönemi ada merkezinden kalkan minibüsler tüm adayı dolaştırdıktan sonra gün batımına yakın son soluğu burada alıyor. Minibüslerin gün batımı bitene kadar mola verdiği bölge bayram tatilleri ve özel günlerde öylesine kalabalık oluyor ki adanın kalabalık olduğu dönemlerde başka bir yeri gün batımını seyretmek için tercih etmeniz yerinde olabilir.
AYAZMA PLAJI
Poyraz zamanı denize girmek için tercih edebileceğiniz Ayazma Plajı turkuaz rengi denize eşlik eden incecik kumları ile büyüleyici bir güzellikte. Günübirlik tesislerin olduğu tek koy olan Ayazma Plajı, adanın en kalabalık ve popüler plajı olma özelliği de taşıyor. Yaz dönemi düzenli minibüs seferleri düzenlenen plajda deniz bisikleti, banana, hamburger ve jet ski kiralayan bir yer de bulunuyor. Ayrıca plajın etrafında yer alan salaş restoranlar öğle yemeklerinizi keyifli bir hale getirebilir. Dilerseniz restoranlarda lezzetli Bozcaada yemeklerini tadabilir, bir akşam birası ile keyif sürebilirsiniz.
AKVARYUM KOYU
Mermer Burnu olarak da geçen Akvaryum Koyu, Bozcaada müdavimlerinin yaz boyunca doldurduğu alanlardan biri. Koya günde tek bir minibüs seferi düzenleniyor ve poyraz zamanı tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Mermerlerin üzerinde yürüyerek en uca kadar yürümeyi deneyebilir ya da şnorkelinizi takıp denizin çeşitliliği karşısında hayrete düşebilirsiniz.
POLENTE FENERİ
Bozcaada’nın merkeze en uzak kesimi olan Polente Feneri; oldukça zahmetli bir gidiş yolu olmasına rağmen sunduğu müthiş gün batımı manzarası nedeniyle Bozcaada gezilecek yerler listesinde muhakkak yer almalı. 1861 yılına yapılan fenere 17 adet rüzgargülü eşlik ediyor. Gidiş yolu zorluğu sebebiyle dünyanın ucundaki fener lakabı takılan yapıdan pek çok ziyaretçi habersiz. Oysa gün batımı kızıllığı turkuaz denizine yansıdığında muhteşem bir manzara sunuyor.
MİTOS PLAJI
bozcaada gezilecek yerler Mitos Plajı
Foto kaynak: hayativegezmeyiseviyorum.blogspot.com.tr
Asıl adı Habbele Plajı olan Mitos Plajı, uzun yıllardır bir karavandan plaj hizmeti veren Mitos Beach adlı işletme sebebiyle bu isimle tanınıyor. Poyrazda girilmesi keyifli olan plaj hem kumluk hem de taşlık olması nedeniyle çok özel. Adaya uzun yıllardan beri gelen ziyaretçilerin tercih ettiği plaja minibüs seferleri ile ulaşmak mümkün.
MERYEM ANA KİLİSESİ
Bozcaada’daki Rum Ortodoks cemaatine ait olan Meryem Ana Kilisesi, adadaki tek ibadete açık kilise olma özelliği taşıyor. Kilisenin ilk yapılış tarihi Venediklilere kadar dayansa da kapısında 1869 tarihi yer alıyor. Rum mahallesinin tam ortasında yer alan yapı 2006 yılında yapılan restore çalışmaları ile eski siluetine kavuşmuş. Kilisenin içini gezmek isterseniz pazar günü sekizde düzenlenen ayine katılabilirsiniz.
SANAT GALERİLERİ
Bozcaada’nın büyüleyici atmosferi 70’li yıllardan bugüne sanatçıları kendine çekiyor. Romantik havasının etkisine kapılıp gelen pek çok ressamın etkisiyle Bozcaada bütünüyle bir sanat merkezi haline gelmiş. Kafe olarak da zaman geçirebileceğiniz Rengigül Sanat Galerisi, seramik sanatçısı Belgin Şahin tarafından kurulan Bozcaada Sanat Galerisi ve Ressam Cemil Onay küratörlüğünde seçme sergilere ev sahipliği yapan Armagrandi Sanat Galerisi Bozcaada gezilecek yerler listenizde muhakkak bulunmalı. Yaz döneminde onar günde bir yerini bir yenisine bırakan sergi açılışları sanatla iç içe bir tatil geçirmek isteyenleri de büyülüyor.
RUM MAHALLESİ
Nostaljik görünümü ile sizi içerisine çeken Rum Mahallesi; sokakların birbirlerini dik kesmesi nedeniyle oldukça düzenli görünüyor. Mahallenin tam ortasında bir kilise ve bir de saat kulesi yer alıyor. Zamanında kahvehane, taverna ve meyhane olarak kullanılan pek çok yapı günümüzde turistik dükkan, kafe ve restoran olarak hizmet veriyor. Ada sokaklarını turlarken yorulduğunuzda gelincik şurubu içerek ferahlayabileceğiniz Rum Mahallesi, enfes sakızlı muhallebi ve kahve satan pek çok dükkanı da barındırıyor.
Arzu Baladur