Çanakkale Savaşı'nın 106’cı yılı anısına 25 Nisan Pazar günü 11.00-14.00 saatleri arasında “Çanakkale Barışa Yolculuk” isimli Türk Rotaryenleri tarafından Çevrimiçi Uluslararası Barış Konferansı düzenlendi.

Konferansta Çanakkale’den Koleksiyoner Atilla Aşçı ile Profesyonel Rehber Kenan Çelik'te konuşmacı olarak yer aldı.

Bu konferans, Çanakkale’de kanlarını fedakarca akıtan kahramanları anmak, Rotary’nin ‘Barış Mümkündür’ çağrısını yinelemek, bu savaş sonrasında Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında doğan dostluğu pekiştirmek ve ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dehasını, liderliğini anmak için Anzak Gününde düzenlendi. Bu konferans aynı zamanda, altı yıl önce Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı vesilesi ile İstanbul’da düzenlenen uluslararası “Gallipoli 100th Anniversary” konferansı ve ardından yayınlanan 18 Nisan 2015 tarihli “İstanbul Rotary Peace Declaration” ve onun ekinde yer alan “Gallipoli Peace Initiative” projesini tekrar gündeme getirmek için düzenlendi.

Konferansta, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda Rotary liderlerini, akademisyenleri, tarihçi, yazar ve araştırmacıları ve günün önemine istinaden Avustralya’daki Türkiye Büyükelçisi Korhan Karakoç ağırlayacak. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda uzmanlarla  “Barışa Yolculuğu” tartışılacak.
Konferans Başkanı Müfit Ülke tarafından program başlayacak. Türkiye Cumhuriyeti Avusturalya Büyükelçisi Korhan Karakoç konuşmacı olarak katıldı.
Doktor Vecihi Başaran’ının moderatörlüğünü yaptığı ‘Çanakkale Savaşı Barış ve Dostluğun Sembolü Mü?’ panelde Yeni Zelandalı Tarihçi yazar Prof. Christopher Pugsley, Tarihçi Yazar Dr. Kevın Fewster, Antalya Bilim Üniversitesi İşletme ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Uyar konuşmacı olarak katıldı.

Damla Şener Okdaş