Kasık ağrısı şikayeti ile Ezine Devlet Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları polikliniğine başvuran hastanın ultrason görüntülemesinde 24 yıllık rahîm içi araç (spiral) olduğu tespit edilince, spiralin rahim kas tabakasına (myometrium) tamamen saplanmış olduğu izlendi.Ezine Devlet Hastanesinde kadın doğum hastalıkları alanında ilk defa laparoskopik yöntem ile rahim alma işlemi yapıldı.

Kasık ağrısı şikayetiyle Ezine Devlet Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları polikliniğine başvuran, yapılan tetkikler ve öz geçmişine bakılarak yapılan ultrason görüntülemesinde hastanın 24 yıllık rahîm içi araç (spiral) olduğu tespit edildi. Spiralin rahim kas tabakasına (myometrium) tamamen saplanmış olduğu izlendi. Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kübra Özkan Karacaer tarafından tedavi seçeneği olan Laporaskopik olarak rahimin çıkarılmasına karar verildi.

Konuyla ilgili Op. Dr. Kübra Özkan Karacaer tarafından yapılan açıklamada, “Ameliyathane ortamında Histerektomi (Rahim alınması) işlemi sağlıklı bir şekilde gerçekleşti. Histerektomi (Rahim alınması) Laporatomi, Laparoskopik ve vajinal yolla yapılabilmektedir. Laparoskopi, cerrahlar tarafından cilt üzerinde büyük kesiler açmaksızın karın boşluğu ve pelvis içerisine ulaşılmasını sağlayan bir cerrahi tekniğidir. Minimal invaziv cerrahi veya anahtar deliği tekniği olarak da bilinen laparoskopi, laparoskop adı verilen cihazlar yardımıyla gerçekleştirilir. Laparoskop, uç kısmında yüksek çözünürlüklü kamera bulunan ışıklı ince bir tüptür ve karın ya da pelvis içinin rahatlıkla görülebilmesine imkan verir. Kameradan elde edilen görüntüler bir monitör üzerine yansıtılır ve cerrah bu monitör üzerinden takip ederek işlemleri gerçekleştirebilir. Vücut içerisinin görülmesini sağlayan laparoskopun haricinde birkaç adet tüp benzeri aygıt yardımıyla da karın içerisinde gerçekleştirilmek istenen işlemler yapılabilir. Açık ameliyat yöntemi ile karın içerisinin net olarak görülebilmesi için büyük bir kesi açılması gerekirken laparoskopi tekniğinde birkaç adet 1-1,5 cm boyutlarında kesiye ihtiyaç duyulur. Komplikasyon riski, iyileşme süresi, ameliyat sonrası iz oluşumu gibi yönlerden de büyük avantajları beraberinde getirir” ifadelerine yer verildi.
Dilek Akşen