Meyve bahçelerindeki bu canlılık, bereketli bir hasat sezonunun da müjdecisi. Çiçekler dökülmeye başladıktan sonra baş veren meyvelerin bir kısmı daha iyi güneş alarak daha verimli ürün elde edilmesi için uygun ortam oluşturulacak. Kiraz, şeftali, nektarin, kayısı ağaçlarının baharın gelişiyle çiçek açtığını hatırlatan Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, "Hava sıcaklıklarının ve çevresel faktörlerin hepsi üreticinin lehine ilerlemekte. Verimimiz güzel olacak inşallah.

 

Bizim burası 35-40 bin dekar alanda, 110-120 bin ton şeftali ve nektarin üretimimiz var. Bu rakamlarla Lapseki, Türkiye'nin birinci üreticisidir. Bu yönüyle Lapseki adından söz ettiren bir ilçedir. Lapseki şeftalisi coğrafi işaret almış bir ürün. Bundan dolayı diğer bölgelerden farklılığını ortaya koymuştur. Farklılığının sebebi şudur; ekosistem, toprak yapısı, hafif esen rüzgar yani geçiş iklimi özelliklerini taşıması. En önemlisi şudur; neyi, ne şekilde yapmasını bilen üreticilerin hepsi Lapseki topraklarındadır. Biz de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak güzel şeftaliler, güzel nektarinler üretmek için elimizden geleni yapıyoruz.

 

Yurt içinde Lapseki ürünü çıksın, tezgahlarımızda bunu tüketicilerle buluşturalım diye bekliyorlar. Bunun en başında İstanbul gelmekte. İhracatçılar da dünyada bizim lezzetimizi tatmış, ağzında bu tadı hisseden kişilerle bu ürünleri buluşturmayı hedefliyorlar. O açıdan bizim için meyve her şeyimiz. Lapseki, meyvecilikle geçimini sağlayan bir ilçe." dedi.

 

 

Mine Yel

Foto: BHA