Lapseki ilçesine bağlı Umurbey Beldesi’nde ikinci kez Belediye Başkanı seçilen Dr. Erdal Doğan, belediyeciliğin “İnna” konseri düzenlemekten ibaret olmadığını belirterek, beldede daha önceki dönemlerde belediye tarafından düzenlenen ve çokça eleştirilen konserlere gönderme yaptı. Dr. Doğan, belediyenin asıl görevinin temizlik, ulaşım, hayatı kolaylaştırmak ve halkın güzel bir ortamda yaşamasını sağlamak olduğunu söyledi.

Umurbey, 21 Aralık 1948’de belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. Belde yıllardır şeftali ve kiraz başta olmak üzere Çanakkale’nin sebze ve meyve deposu olarak biliniyor. Her yıl burada üretilen kaliteli ürünler yurtdışına da ihraç ediliyor. Siyasette hep etkili olan Umurbey Beldesi’nin belediye başkanlığını iki dönemdir Dr. Erdal Doğan yönetiyor. Geçen 31 Mart Yerel Seçimler’de belde halkından onay alarak ikinci kez seçilen Dr. Doğan, seçimden sonra ilk kez gazetemize açıklamalar yaparak sorularımızı cevapladı.

Belediyeciliği nasıl tanımlarsınız?

“Gerçekte belediye başkanının görevi çevreyi temizlemesi, ulaşımı sağlaması ve hayatımızı kolaylaştırmasıdır, aynı zamanda halka destek olmasıdır. Aynı zamanda belediyeciliğin INNA Konseri yapmaktan ibaret olmadığını, halkının refah seviyesinin karşılanması olduğunu düşünüyorum.” diyerek daha önce beldede düzenlenen başta dünyaca ünlü sanatçı İnna olmak üzere bazı sanatçıların beldeye getirip konser verilmesine ve bu konserlerin çok eleştirilmesine gönderme yaptı.

Geçen dönem ilk kez seçildiniz, nasıl sorunlarla karşılaştınız?

Umurbey Belediyesi’ni borçla teslim aldım. Geçtiğimiz 5 yılda elimden geldiğince borçları kapatmaya çalıştım. Maalesef belediyenin borçları bitmez, basit bir ev ekonomisi gibi sürdürülebilir olması önemlidir. Şuanda durumumuz iyi o kadar kötü değil ama düşük maliyetli şeylere odaklanmaya çalışıyoruz. 5 yıldır tasarruf tedbirleriyle yaşadığımız için şuanda da öyle yaşamak sorun olmuyor, alıştık.

Kısa süre önce yapılan seçim nasıl geçti?

Geçtiğimiz belediye başkanlığı seçimleri yerel olduğu için daha lokaldi. Rakiplerimle birbirimize saygı duyup, teveccüh göstermeye çalıştık.

İkinci kez seçildiniz, bu dönem ustalık döneminiz, bu dönem için yapacağınız çalışmalarda bahsedermisiniz?

 

Mümkün olduğunca altyapı ve üstyapı çalışmalarını yapmaya, bölgede bulunan buzhanelerle ilgilenmeye, Umurbey’i ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirmeye, vatandaşın bahçe yollarını yapmaya odaklanacağız. Bölgedeki sahil bandındaki küçük işletmelerle ilgili de projelerimiz bulunuyor.

 

CHP’li Belediyelerin sürdürdüğü market projesine Umurbey Belediyesi olarak katıldınız mı?

CHP’li belediyelerin projesi hakkında büyükşehirlerde market açılacaktı fakat bu gerçekleştirilmedi. Burada halk kendi meyve sebzesini kendisi pazarlıyor, ihracata veriyorlar fakat eğer talep olursa fazla meyve ve sebzeleri yetimhanelere ve ihtiyaç sahiplerine dağıtmak isteriz. Şuanda Umurbey’de tarımda serbest piyasa kuralları işliyor.

 

Arzu Baladur