Yıllardır İl Genel Meclisi’nin peş peşe izin verdiği Ekoturizm dosyaları nedeniyle Çanakkale’de tarım alanları ranta açılırken, buna şimdi de Tiny Hous sorunu eklendi. Tahta ve çelikten yapılan evler, tarım alanlarına götürülüp konuluyor. Sonrasında da etrafına eklemeler de yapılarak adeta villa gibi tarım arazileri işgal ediliyor.

 

Pandemi ve ardından başlayan ekonomik krizle beraber vatandaşlar, turizm hizmeti veren beş yıldızlı oteller yerine kendilerine alternatif alanlar açıyor. Bir de büyükşehirlerden kaçan insanların doğası iyi olan yerlere yönelmesi ile tarım arazileri her geçen gün daha çok işgal edilmeye başlandı. Pandemiden sonra büyük şehirlerden kaçan vatandaşların çoğu Çanakkale ve çevresindeki illere yöneldi. Gelenler şehir merkezinden daha çok deniz manzaralı tarım arazilerini satın alarak imar için de Ekoturizm yöntemini kullandı.

İl Genel Meclisi, yıllardır yüzlerce Ekoturizm dosyasına izin verdi. Her bir dosyanın geçmesine karşılık bir verimli tarım arazisi ranta kurban edildi. Şehir dışından gelenler köylülerden aldıkları tarlalarına Ekonturizm dosyası oluşturarak il genel meclisine getirdi. Gelen dosyalar bir bir meclisten geçti ve rant her geçen gün büyüdü. Geçen gene seçimler öncesi dosyalar daha çok geldi. Bu sorun Çanakkale’de yıllardır devam ediyor ama buna karşılık herhangi bir önlem alınmıyor.

 

TİNY HOUSE İŞGALİ

Çanakkale’de Ekoturizm işgali bitmeden Tiny House işgali başladı. Peki son zamanlarda başka illerde de büyük sorun haline gelen bu yapılar ne?  Tiny House, minimalist yaşam felsefesi ve sadelik ana temasıyla tasarımı yapılan, genellikle doğa ile iç içe bir yaşam sürmek isteyenlerin tercih ettiği; küçük boyutlu, işlevsel, gereksiz alanlar barındırmayan 30 metrekareye kadar küçük ev modelidir. Tiny House, sabit ya da mobil tarzda kullanılabiliyor.

Bu evlere olan rağbet her geçen gün artıyor. Sonrasında da sorun olmaya başladı. Türkiye’de bu sorun son olarak Edirne’de patlak verdi. Edirne'de sivil toplum kuruluşları Tiny House adı verilen evlerin tarım arazileri üzerine kurulmasına tepki gösterdi. Burada yapılan açıklamada; “Bu şekilde tarım arazilerinin izinsiz olarak Tiny House adı verilen küçük evlerin kurulması suretiyle işgal edilmesi endişe vericidir. Bu eylemler hem tarımın sürdürebilirliğini tehdit etmekte hem de çevresel dengenin bozulmasına yol açmaktadır. Bu şekilde hiçbir izin alınmadan gelecek nesillere borcumuz olan tarım topraklarımızın yok olmasına müshade edilmemelidir. Bu noktada tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilir kullanımı konusunda toplum olarak daha duyarlı olmalıyız.”

ÇANAKKALE’DE DE SORUN BAŞLADI

Bu küçük evler, Çanakkale’ye de çok gelmeye başladı. Başta Bozcaada olmak üzere tarım arazilerine bu evler konuluyor. İlk etapta iki katlı olan bu küçük evler konulduktan sonra beton atılıyor, yanına eklemeler yapılıyor. Hatta bu evlerin önüne havuz da yapılıyor.  Sonrasında yeni eklemelerle evler her geçen gün büyüyor ve tarım arazisi devre dışı kalıyor.

Bu sorunun da her geçen gün büyümesi üzerine tepkiler geliyor. Çanakkale’de ilk tepki Bozcaada da başladı. Devamında ise başta Ayvacık ilçesini deniz kıyısı olmak üzere birçok bölgede sorun artıyor. Uzmanlar, Ekoturizme bu küçük evler de eklenince Çanakkale’nin deniz kıyısı bölgesinde tarım arazilerinin zaman için işgal edilmesinden korkuyor.

Arzu Baladur