Ekoturizm adı altında Çanakkale’nin verimli tarım arazileri ranta açılması geçen dönem olduğu gibi bu dönem de devam ediyor. Geçen dönem CHP’den istifa edip AK Parti’ye geçen ve ardından İl Genel Meclis Başkanlı seçilen Nejat Önder’in bıraktığı yerden şimdi CHP’li il Genel Meclis Başkanı Halil Ertuğrul, Ekoturizm dosyalarının geçmesine katkı sağlıyor. CHP’lilerin hayır demesine karşın Başkan Ertuğrul’un oyları ile Ekoturizm dosyalarının geçmesi büyük tepki ile karşılandı. Başkan Ertuğrul’un bu kararlarına hem partisinden hem de çevrecilerden büyük tepki topladı.

 

Çanakale, doğası, tarihi, denizi, havası ve manzaraları ile dikkat çeken bir il. Son yıllarda Çanakkale’ye büyükşehirlerden büyük göç geliyor. Gelenler de şehir hayatından bıktığı için doğa içinde yaşamak istiyor. Bunun için de köylülerin verimli tarlalarını alıp, bunu imara açmak istiyor. Tarlaların imara açılması yasak olduğu için buna da yeni kılıf uyduruldu. Ekturizm adı altında tarlalara ranta açılıyor.

Şimdiye kadar Çanakkale’de özellikle Ayvacık, Bayramiç, Ezine başta olmak üzere birçok bölgeden yüzerce Ekoturizm dosyası meclisten geçti. Meclisten geçen her dosya da bir tarlanın yok olması anlamına geliyor. Ucuza kapatılan tarlalara Ekoturizm dosyası çıkartılınca büyük paralara satılabiliyor. Bu konuda oluşan rant nedeniyle de İl Genel Meclisi kapısında Ekoturizm dosyaları yığıldı. Meclis üyeleri de her toplantıda bu dosyaları görüşüyor ve kentin diğer sorunları ile istenilen şekilde zaman ayıramıyor.

BAŞKAN DEĞİŞTİ, TAVIR DEĞİŞMEDİ

Bilindiği gibi geçen dönem de il genel meclisinde çoğunluğunu CHP kazanmıştı. İlk iki dönem de il genel meclis başkanlığını da yaptı. Daha sonra geri kalan 3 yıl için CHP grubu kendi içinde ayrı düştü ve CHP Meclis Üyesi Nejat Önder, kapalı kapılar ardında AK Parti ile anlaştı. Yapılan seçim de de CHP’den bir kişinin daha oyunu alarak il genel meclis başkanı seçildi. Önder’in AK Parti’ye geçip başkan seçilmesi ile çoğunluk AK Parti’ye geçti ve Ekoturizm dosyaları da meclisten bir bir geçmeye başladı.

Geçen yerel seçimde CHP büyük farkla il genel meclisinde çoğunluğu kazandı. CHP’nin 19, AK Parti 12, İYİ Parti 2 ve MHP’nin ise 1 meclis üyesi var. Çoğunluk CHP’de olunca il genel meclis başkanlığını da CHP kazandı ve Harita Mühendisi Ertuğrul başkan seçildi.

Önceki gün il genel meclisinde çok ilginç kararlar verildi. CHP’den 2 üye meclise gelmedi. O gün de 14 Ekoturizm dosyası meclise geldi. Mecliste yapılan oylamada dosyaların bir kısmında eşit miktarda Evet ve Hayır çıktı. Bunun üzerine Meclis Başkan Ertuğrul’un evet oyunu vermesi ile dosyalar meclisten geçti. CHP’li üyelerin hayır dediği dosyalara CHP’li Başkan Ertuğrul’un evet oyu vermesi mecliste soğuk duş etkisi yarattı. Aynı zamanda Harita Mühendisi olan ve ofisi bulunan Ertuğrul’un bu tavrı büyük eleştiri aldı. CHP Grup Başkan Vekili Güneş Pehlivan da dosyaların meclisten geçmesine tepki gösterdi. Tüm eleştirilere rağmen dosyaların tamamı meclisten geçti.

İYİ PARTİ KARŞI ÇIKTI

Mecliste iki üyesi bulunan İYİ Parti, Ekoturizm’in amacı dışında kullanıldığını belirterek tümüne hayır oyu verdi. Mecliste söz alan İYİ Parti meclis üyesi Murat Çağlayan, “İl Genel Meclisi Haziran  ayı toplantılarımız bugün yapılan 2. birleşim ile  devam etmektedir.2014 yılından  bugüne 10 yıllık süreçte Çanakkale il genelinde Eko Turizm imarına açılan yaklaşık 9 Milyon 384 bin metrekarelik alanda çoğunlukla Eko Turizm amacı dışında yapılan uygulamalar toplum vicdanında da yer bulmamıştır.

İyi Parti Grubu olarak bugünkü oturumda Eko Turizm dosyalarına red oyu kullandık. Çanakkalemiz için mücadelemiz devam edecektir!” dedi.

 

250 DOSYA MECLİSTEN GEÇTİ 4 TANESİ AMACINA UYGUN KULLANILIYOR

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan, Ekoturizm dosyaları ile ilgili çok önemli açıklama yaptı. Şimdiye kadar meclisten 250 civarında dosyanın geçtiğini ve sadece Bayramiç’te 2 ve Ayvacık’ta 2 olmak üzere 4 tanesinin amacına uygun olarak kullanıldığını söyledi. Güneş’in vurgu yaptığı bir diğer konu ise 2014 yılından bu yana 9 milyon metrekarelik alanın Ekoturizm dosyası kapsamına alındığını vurguladı. Son 2 ayda da 2 milyon metrekarelik alan için dosya oluşturulduğuna dikkat çeken Pehlivan, bu sayının her geçen gün arttığını belirterek, bir yasa ile bunun önüne geçilmesi gerektiğini aktardı. Bu hızla devam etmesi durumunda tarım arazilerinin büyük bölümünün Ekotruizm adı altında başka amaçlar için kullanılacağını iletti.

Mehmet Güler