Görevi kentte hizmet etmek olan İl Genel Meclisi, işi gücü bırakıp Ekoturizm dosyaları üzerinde çalışıyor. Şimdiye kadar meclisten geçen 250 civarında dosyadan sadece 4 tanesinin amacına uygun kullandığı öğrenildi. Geri kalanı ise rant ve amaç dışı kullanıldığı belirtiliyor. Şimdiye kadar 9 milyon metrekarelik alan Ekoturizm adı altında verimli topraklar ranta kurban edildi. Meclise peş peşe dosya gelirken, bekleyen dosyaların da 2,5 milyon metrekarelik verimli arazileri kapsadığı belirtiliyor. Bu kadar yanlışa rağmen dosyalar meclisten peş peşe geçmeye devam ediyor.

 

Çanakkale’nin geleceğini karartacak dosyalar peş peşe İl Genel Meclisi’nden geçiyor. Son yıllarda Çanakkale’ye büyükşehirlerden büyük göç geliyor. Gelenler de şehir hayatından bıktığı için doğa içinde yaşamak istiyor. Bunun için de köylülerin verimli tarlalarını alıp, bunu imara açmak istiyor. Tarlaların imara açılması yasak olduğu için buna da yeni kılıf uyduruldu. Ekturizm adı altında tarlalara ranta açılıyor.

Şimdiye kadar Çanakkale’de özellikle Ayvacık, Bayramiç, Ezine başta olmak üzere birçok bölgeden yüzerce Ekoturizm dosyası meclisten geçti. Meclisten geçen her dosya da bir tarlanın yok olması anlamına geliyor. Ucuza kapatılan tarlalara Ekoturizm dosyası çıkartılınca büyük paralara satılabiliyor. Bu konuda oluşan rant nedeniyle de İl Genel Meclisi kapısında Ekoturizm dosyaları yığıldı. Meclis üyeleri de her toplantıda bu dosyaları görüşüyor ve kentin diğer sorunları ile istenilen şekilde zaman ayıramıyor.

DOSYALAR CHP GURUBUNU DAĞITTI

Geçen yerel seçimde CHP büyük farkla il genel meclisinde çoğunluğu kazandı. CHP’nin 19, AK Parti 12, İYİ Parti 2 ve MHP’nin ise 1 meclis üyesi var. Çoğunluk CHP’de olunca il genel meclis başkanlığını da CHP kazandı ve Harita Mühendisi Halil Ertuğrul başkan seçildi. İl genel meclis başkanlığının CHP’ye geçmesi ile daha önce Ekotruizm dosyaları ile ilgili yapılan hataların son bulacağı bekleniyordu. Tam tersine, Başkan Ertuğrul, Ekoturizm dosyalarını destekleyen ve savunan biri olarak çıktı. Bu da CHP ve çevrecileri çok şaşırttı. Meclis üyeleri günlerdir Ekoturizm dosyaları ile uğraşıyor ve asli görevi olan diğer hizmetlere zaman ayıramıyor. CHP’li başkanın tavrına CHP Grup Başkan Vekili Güneş Pehlivan da tepki gösteriyor. Pehlivan, dosyaları bir bir geçmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, dosyaların hızla meclise geldiğini hatırlattı.

 

NET TAVIR SERGİLEYEN İYİ PARTİ

Mecliste, 12 AK Parti ve 1 MHP’li üye tüm dosyalara onay veriyor. CHP’de ise dosyaya göre onaylar değişiyor. Başta Başkan Ertuğrul olmak üzere bazı üyeler bazı dosyalara evet oyu veriyor. Mecliste net bir tavır sergileyen ise iki üyesi bulunan İYİ Parti. Baştan beri gelen tüm dosyaları red oyu vererek, Ekoturizm’in amacı dışında kullanıldığını sık sık hatırlatıyor.

 

250 DOSYA MECLİSTEN GEÇTİ 4 TANESİ AMACINA UYGUN KULLANILIYOR

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan, Ekoturizm dosyaları ile ilgili çok önemli açıklama yaptı. Şimdiye kadar meclisten 250 civarında dosyanın geçtiğini ve sadece Bayramiç’te 2 ve Ayvacık’ta 2 olmak üzere 4 tanesinin amacına uygun olarak kullanıldığını söyledi. Güneş’in vurgu yaptığı bir diğer konu ise 2014 yılından bu yana 9 milyon metrekarelik alanın Ekoturizm dosyası kapsamına alındığını vurguladı. Son 2 ayda da 2 milyon metrekarelik alan için dosya oluşturulduğuna dikkat çeken Pehlivan, bu sayının her geçen gün arttığını belirterek, bir yasa ile bunun önüne geçilmesi gerektiğini aktardı. Bu hızla devam etmesi durumunda tarım arazilerinin büyük bölümünün Ekotruizm adı altında başka amaçlar için kullanılacağını iletti.

 

Güneş Pehlivan ayrıca, il genel meclisi eski başkanı AK Partili meclis üyesi Nejat Önder ile ilgili de açıklamalar yaptı.  Pehlivan, “AKP Grup Başkanvekili Sayın Nejat Önder, İl Genel Meclisimizin 5 Haziran tarihli 3. oturumunda, Ekoturizm imar plan dosyalarına Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan askı itirazlarının görüşüldüğü esnada, "Yasayı çıkaran hükümet AK Parti Hükümetidir. Benim partim kaçak yapılaşmanın önüne geçmek adına böyle bir proje çıkarmıştır" şeklinde beyanda bulunmuştur. Ekoturizm yasada değil, Çevre Düzeni Planlarında "Turizm" başlığı altında bir alt plan notu olarak düzenlenmiş olmakla birlikte, kendisinin beyanını doğru anlamak adına; "2014 öncesinde çok fazla kaçak turizm tesisi mi yapılıyordu, kaçak otel yapılaşmasının önüne geçmek için mi ekoturizm düzenlemesi çıkarıldı; yoksa kaçak konut yapılaşmasını önlemek için mi ekoturizm bir alternatif olarak görüldü?" şeklinde yönelttiğimiz soruya; "Kaçak konut yapılaşmasının önüne geçmek adına" şeklinde cevap vermiştir.

AKP Grup Başkanvekili, ekoturizm imar plan düzenlemelerinin, Partisi tarafından ekoturizm adı altında konut yapılaşmalarına imkan sağlamak amacıyla çıkarıldığını bu ifadelerle beyan etmiştir. Konutların, konut imar planı yapılmasına olanak bulunmayan, köy yerleşim alanı dışındaki tarım arazilerinde ekoturizm ruhsatı alınarak yapılmasına, böylece köyden ve sosyal donatıdan uzak konutların kaçak yapı niteliğinde işlem görmemesine AKP tarafından olanak sağlamayı hedefledikleri bu beyanlarından anlaşılmaktadır. AKP'nin nispeten yeni bir üyesi olan Sayın Grup Başkanvekilinin partisinin program ve hedefleriyle ilgili verdiği bilginin Partisinin İl Teşkilatı ve yetkili kurulları tarafından da onaylanıp onaylanmayacağını merakla beklemekteyiz.” dedi.

 

Mehmet Güler