İl Genel Meclisi, günlerdir Ekoturizm dosyaları ile uğraşıyor. Meclis üyeleri dosyalar nedeniyle halkın sorunlarını görüşemiyor. Meclis üyelerinin bu dosyalara fazla ilgi göstermesi ise kafalarda soru işareti bırakıyor. Özellikle köylüler hizmet beklerken, il genel meclis üyeleri Ekoturizm dosyaları ile meşgül.

 

Son yıllarda İl Genel Meclisi’nde yaşananlar, Çanakkale’nin geleceğini etkileyecek türden. 10 yıldır Çanakkale’nin verimli toprakları Ekoturizm adı altında ranta açılıyor. Doğası ve tarihi ile dikkat çeken Çanakkale’ye taşınmak isteyen vatandaşlar bir yol buldu ve oradan yürüyor. Büyükşehirlerin kalabalığından sıkılanlar, Çanakkale’nin verimli tarlalarını satın alarak buraya villalar kuruluyor. Normal şartlar altında yasak olan bu süreci Ekotruizm yoluyla deliyor.

Köylülerden tarlaları ucuza alan uyanık vatandaşlar, hemen bazı kişilerle görüşerek Ekoturizm dosyası oluşturuyor. Dosyayı oluşturan İl Genel Meclisi kapısına dayanıyor. Dosyalar bir bir meclisten geçince bu iyice yaygınlaşmaya başladı ve meclis üyeleri işi gücü bırakıp bu dosyalarla uğraştı. İşin ilginç tarafı ise dosyaların çoğunun meclisten geçmiş olması. Şimdiye kadar yüzlerce dosyal meclisten geçti. Bu dosyaların içinde sadece 4 tanesi Ekoturizm şartlarını yerine getiriyor. Geri kalanı ise villa ve benzeri rant alanlarına dönüştürüldü.

 

MECLİS KARIŞTI

Geçen dönem çoğunluk ve başkanlık AK Parti’de olduğu için CHP, dosyaların geçmesini hep eleştirdi. Geçen yerel seçimde ise çoğunluk da başkanlık da CHP’ye geçti. Artık tarlaların Ekotruizm’e kurban edilmeyeceği beklenirken, değişen bir şey olmadı CHP’li il genel meclis başkanı da AK Parti’lilerle birlikte hareket etmeye başladı. Bu konuda hem CHP’den hem de çevre derneklerinde büyük tepki topladı. Değişen bir şey olmadı ve dosyalar meclisten geçmeye devam ediyor.

YÜZLERCE DOSYA BEKLİYOR

Ekoturizm dosyaları bir bir meclise gelirken, meclis üyeleri asıl işlerini yapamaz oldu. Her toplantıda Ekoturizm dosyaları görüşülüyor. Halen görüşülmesi gereken çok sayıda daha dosyanın olduğu ifade ediliyor. Bekleyen dosyaların 2 milyon metrekarelik alan oluşturduğu ifade ediliyor. İlginç olan ise daha kısa süre önce seçilen meclis üyelerinin bu dosyalarla çok fazla ilgilenmesi. Bu da kafalarda dosya takibi gibi soru işaretleri bırakıyor. Bazı dosyaların geçmemesine kızanlar bile var.

 

ESKİ BAŞKAN AÇIKLAMA YAPTI

 

İl Genel Meclisi eski başkanı ve CHP’den tekrar Bayramiç il genel meclis üyesi seçilen Sadık Göğüsgeren, Ekoturizm dosyaları ile ilgili açıklama yaptı. Sosyal medya hesabında açıklama yapan Göğüsgeren, “Bir gün önce yapılan meclis toplantısında ‘Ekoturizm AKP hükümetinin desteklediği projelerdir, bu yüzden ekoturizme destek veriyoruz’ diye mecliste açıklama yapan AKP grubu bugün gündeme gelen Bayramiç'in Gedik ve Kutluoba köylerindeki iki projeye grup olarak hayır oyu vererek engellenmişlerdir.

AKP iki köyümüzde yapılmak istenen, Bayramiç'e değer katacak bu projeleri neden engellemiştir?

Ekoturizm imar alanlarına olumlu bakan ve oy veren bir meclis üyesiyim. İlçemde olası projeleri yerinde inceleyen, köy halkımızla istişare edip birlikte karar veren ve bu konudaki yatırımları destekleyen bir tutum içerisindeyim. Bunun dışında Ayvacık bölgesinin bazı kesimlerindeki yoğunlaşmaya, doğal yapısına uygunluğuna ve sosyolojik etkisine dikkat ederek yerel yönetici sorumluluk bilinciyle zaman zaman olumsuz oy da kullandım.

CHP bütün imar konularında olduğu gibi ekoturizm konusunda da grup kararı almayan ve yerel yöneticilerinin bu konudaki bilgi birikimine güvenen, baskı ve zorlama ile oy kullanılmasını engelleyen demokratik bir partidir.

Bayramiç CHP İl Genel Meclisi Üyesi olarak bu konuda kullandığım her oyun, AKP grup başkanvekili tarafından gözlemlenerek AKP grubuna aksi yönde oy kullandırmasının amacını anlamış değilim.

Son meclis oylamasından bir gün önce Evciler köyümüzde ekoturizm işletmesinin ihtiyaç olduğu bir alandaki projeye destek vermemin nedeni söz konusu bölgenin Ayazma Mesire Yeri'ne yakın olması, mesire yerinden dönüş yapamayacak ziyaretçilerin konaklama ihtiyacını gözettiğimdendir. Bu dosyaya verdiğim destekten sonra AKP grup başkanvekili "Kişilere göre mi, neye göre oy veriyorsunuz?" diye soru sormuştu. CHP grup başkanvekili tarafından da "Siz CHP üyesi iken ekoturizm dosyalarına red oyu verdiniz, AKP'ye geçtikten sonra evet oyu verdiniz, biz size neye göre oy verdiğinizi sorduk mu?" cevabını almıştır.

Kamuoyunda tartışmalara yol açan ekoturizm konusunda lüzumsuz polemiğe girmemek için ayrıntılı açıklama yapmamıştım ancak bugün bölgemiz turizmine değer katacak bu iki projeye AKP nin kasten verilen red oylarından sonra açıklama yapma gereği duydum.  AKP grubu Bayramiç turizmine verdiği zararın farkında mıdır???”

 

Mehmet Güler