Şapköy köyünde başlatılan "Yabani Antepfıstıklarının (Menengiç) Aşılanması Projesi" kapsamında yapılan aşılama çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, bölgede 10 bin Antepfıstığı aşısının gerçekleştirileceğini duyurdu.

Ayvacık Belediyesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle başlatılan "Antep Fıstığı Geliştirme Projesi" sayesinde, bölgede Antepfıstığı üretimi yeniden canlandırıldı. İlçede dikilen fidanlar ve verilen eğitimlerle çiftçilerin üretim kapasiteleri artırıldı ve Ayvacık ekonomisine önemli katkılar sağlandı.

Proje kapsamında Ayvacık'ın farklı köylerinde yapılan aşılama çalışmalarıyla ilgili konuşan Nazan Türkarslan, "Bu yıl içinde Şapköy başta olmak üzere Erecek, İlyasfakı, Büyükhusun, Pınardere, Kuruoba ve Küçükçetmi köylerinde 10 bin yabani Antepfıstığına 50 bin T göz aşısı yapılacak. Bu aşamalarla birlikte bölgedeki Antepfıstığı üretimini ve ekonomik değerini artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Çalışmalara destek veren Çanakkale Valiliği, Ayvacık Kaymakamlığı, ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin katkılarıyla bölgede üretim kapasitesinin artırılması sağlanacak. Şapköy'de kurulan yeni Antepfıstığı işleme tesisinin devreye girmesiyle birlikte, üreticilerin gelirlerinin artması bekleniyor.

Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim çalışmalarında ise bölgedeki üreticilere T göz aşısı uygulamaları anlatıldı ve üreticilerin memnuniyeti dile getirildi. Aşılama çalışmalarının ilerleyen yıllarda da devam etmesi planlanıyor.

Son olarak Nazan Türkarslan, "Tarımsal üretimde sabır ve emek önemlidir. Şapköy'de başlattığımız aşılama çalışmaları sayesinde üretim miktarlarının ciddi şekilde arttığını görmek bizi mutlu ediyor. Bu projelerde emeği geçen herkese teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

 

Atakan Alkış

Foto:BHA