Hasat saati kısıtlamasının kaldırılmasına rağmen, üreticiler ve biçerdöver operatörleri öğle saatlerinde ve rüzgarlı vakitlerde biçime ara vererek yangın riskini en aza indirmeye çalışıyor.

 

Üreticiler, hasat sırasında olası bir yangına anında müdahale edebilmek için su tankeri, kepçe aparatı ve yangın söndürücü tüp bulundurarak ekstra önlemler alıyorlar. Bu tedbirler sayesinde, yangın riskinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Alınan bu önlemler, hem üreticilerin hem de bölge halkının güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği'nin iş birliği içinde hayata geçirdiği bu uygulamalar, üreticiler tarafından da destekleniyor ve uygulanıyor.

Tüm uyarılara rağmen geçtiğimiz hafta Gelibolu İlçesinde tarım arazisinde başlayarak ormanlık  alana sıçrayan yangın 500 den fazla hektarlık alanda zarara neden olmuştu. Peşinden Ayvacık ve Ezine İlçelerinde çıkan yangınlar önlemleri de arttırdı.  Çanakkale Valiliği yangına neden olan Biçerdöver ve Balya makinaları için çalışma saatleri belirlendi.  Alınan önlemlerle ilgili Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada “Tarım ve Orman Bakanlığının 2024 yılı talimatları doğrultusunda hazırlanan Valilik Tebliğlerine  göre ilimiz 11 kontrol bölgesine ayrılmış olup 78 teknik personel ile 145.524 hektar alanda ‘İl Hasat Programı’ hazırlanmıştır.  Bu güne kadar 257 biçerdöver ve 68 balya makinası kontrol edilmiştir.  Son bir ay içerisinde ilimizde meydana gelen yangınların bir kısmının  Biçerdöver, Balya Makinası gibi tarımsal kaynaklı  olması nedeniyle biçerdöver sahipleri, operatörleri ile üreticilerimiz ve Köy, Mahalle Muhtarlarımızın aşağıdaki hususlarda dikkatli olmaları olası yangınları önlemek açısından büyük önem arz etmektedir; Hasada başlanacak köylerde köy muhtarlıklarınca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü,Jandarma veya Orman işletme Müdürlüklerine bilgi verilmesi, Biçerdöverleri; operatör belgesi olan ehil kişilerin kullanması, Her biçerdöver ve balya makinasında kolay ve rahat ulaşılabilir yerlerde 2 adet 6’şar kg’lık yangın söndürme tüpünün bulundurulması, Biçim yüksekliğinin tarla zemini ve arazinin yapısına taşlık olup olmaması dikkate alınarak  belirlenmesi, Hasadın devam ettiği alanlarda var ise köy muhtarlığına ait su tankerinin dolu olarak bulundurulmasına mevcutta köy tankeri yok ise Orman İşletme Müdürlüklerine haber verilerek biçim yapılan alan ve hasat bölgelerinde  tanker, orman yangın söndürme arazözü bulundurulması, Ormanlık alanlara ve anayol kenarlarına bitişik parsellerde, hasat bitiminde en az 5 - 10 metrelik mesafede sürüm yapılarak tampon alan oluşturulması, Hava sıcaklığının ve rüzgar şiddetinin arttığı saatlerde biçime ara verilmesi, Herhangi bir ateş,  yangın fark edilmesi durumunda 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunulması, Başta Orman Bölge Müdürlüğümüz olmak üzere ilgili tüm kurumların belirlemiş olduğu  tedbirlere ve alınan kararlara uyulması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Üreticiler Önlemleri Arttırdı

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği tarafından açıklanan önlemlerin yanı sıra üreticiler de önlemlerini aldılar. Hasat saati kısıtlamasının kalkmasına rağmen  üreticiler  ve biçerdöver operatörleri öğle saatlerinde ve rüzgarlı vakitlerde biçime ara veriyor. Hasatta su tankeri, kepçe aparatı, yangın söndürücü tüp bulundurarak olası bir yangına anında müdahale etmek için  ekstra önlemler aldılar.

Tuba Demirtaş

Foto: Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü