Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından tüm Türkiye genelinde yayımlanan talimat doğrultusunda, özellikle toplu gıda tüketiminin yapıldığı yerlerde hijyen standartlarının sağlanması ve gıda kaynaklı salgınların önlenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, Çanakkale'deki otellerde yapılan denetimlerde mutfak hijyeni, yiyecek hazırlama koşulları, teçhizat ve ekipman temizliği, haşere kontrolü gibi konular detaylı bir şekilde değerlendirildi.

Bakanlıkça kayıt altına alınmasının önemine işaret edilen talimatta  "Toplu gıda tüketiminin olduğu yerlerde gıda kaynaklı salgınları engellemek ve hızlı tedbirler alabilmek için 21 Ağustos-8 Eylül 2023 tarihlerinde lokanta, restoran, kafe, otel gibi toplu tüketim yerlerinin kayıt altına alınıp alınmadığı, izlenebilirlik şartlarını sağlayıp sağlamadığı, asgari teknik, hijyenik ve muhafaza koşullarına uyulup uyulmadığına yönelik denetimlere ağırlık verilmesi, gerekli görülmesi halinde numune alınması ve uygun olmayan işletme ve ürünlerine idari yaptırım uygulanması gerekmektedir” denildi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı yaz sezonu denetimleri kapsamında, Çanakkale'de otel işletmelerinde eş zamanlı denetimler gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan'ın da katılımıyla gerçekleştirilen denetimlerde, otellerin hijyen ve gıda güvenliği standartları titizlikle incelendi.

 

 Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, denetimlerle ilgili yaptığı açıklamada, “Mutfakta, personel hijyeni, yiyecek hazırlama, teçhizat ve ekipman temizliği, haşere kontrolü gibi konular incelendi. Restoranda ise sunum alanları, gıda saklama ve personel hijyeni kontrol edildi. Konaklama odalarında temizlik ve dezenfeksiyon, nevresimler ve haşere kontrolü denetlendi. Genel alanlarda ise personel eğitimi, atık yönetimi ve kayıt tutma gibi konular kontrol edildi. Kontrollerde herhangi bir eksiklik veya ihlal tespit edilmesi halinde, otele yasal yaptırımlar uygulanabilir. Hijyen ve gıda güvenliğine yatırım yapmak, otel işletmelerinin uzun vadeli başarısı için çok önemlidir. Güvenli ve hijyenik bir ortam sunarak konukların memnuniyetini ve itibarı korumak mümkündür. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda başlatılan eş zamanlı otel denetimleri ile gıda güvenliğine önem veriliyor. Unutulmamalıdır ki, konaklayan müşterilerin de hijyen ve gıda güvenliğine katkıda bulunması, otel işletmelerini bu konudaki hassasiyetlerini sürdürmeye ve geliştirmeye teşvik edecektir. Sizlerin sağlığı bizim için her şeyden önemli” şeklinde konuştu.

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü