Çanakkale’de süs bitkileri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve Çanakkaleli kadınlara istihdam yaratılması amacıyla düzenlenen bu proje, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Ziraat Odası, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamuller İhracatçılar Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi’nin ortaklığında yürütülüyor. ‘İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması Projesi’ kapsamında, kadın girişimciler süs bitkileri üretimi konusunda kapsamlı eğitimler alıyor. Bu sayede, hem Çanakkale'de süs bitkileri üretimi arttırılacak hem de kadın girişimcilere yeni istihdam olanakları sağlanacak. Projeye katılan kadınlar, aldıkları eğitimlerle üretim sürecine hakim olacak ve ihracata yönelik çalışmalarda daha etkin rol alacaklar. Bu eğitimler, aynı zamanda Çanakkale’nin ekonomik kalkınmasına da önemli katkılar sağlayacak.

 Çanakkale Valiliği ve İl Özel İdaresi’nin de desteğiyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde başlatılan çalışmalar kapsamında, 13 kadın girişimci İstanbul’da çeşitli  ziyaretler gerçekleştirilerek inceleme çalışmaları gerçekleştirildi. İstanbul ziyaretinde girişimci kadınlar, SS Flora Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nde düzenlenen müzayedeye katılarak, üreticilerin müzayedeye nasıl katılacağı, çiçeklerin nasıl hazırlanacağı gibi süreçler hakkında bilgiler aldılar.  Ardından Yalova’ya giden girişimci kadınlar, Burada Türkiye’nin en büyük dış mekan süs bitkileri ihracatçıları, 44 işletmenin bir araya gelerek oluşturduğu Garden A.Ş. Süs Bitkileri Üretim Firmaları ile yine ülkemizin en büyük orkide üreticisi Solo Plant Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Ltd. Şti. ziyaret  ederek eğitim aldılar.

 Süs Bitkileri Üretimi Arttırılacak

Proje ve yapılan eğitim gezileri ile ilgili bilgiler veren  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan “Müdürlüğümüz öncülüğünde hayata geçirilen proje Çanakkale’nin tarımsal ekonomisine önemli katkılar sağlayacak ve bölgedeki çiftçilerin gelir seviyelerini yükseltmesine yardımcı olacak. İhracata yönelik süs bitkileri üretimi, son yıllarda Türkiye’de önemli bir potansiyel yakalayan bir tarım sektörü oldu. Çanakkale’nin coğrafi konumu ve iklim şartları da  süs bitkileri yetiştiriciliği için oldukça uygun olması nedeni ile bu projeyi hayata geçirdik” dedi.

 Süs Bitkisi Yetiştirmek İçin Kadınlar İstihdam Edilecek

Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, süs bitkilerinin Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olduğunu belirttiği açıklamasının devamında  “Projenin önemli bir ayağını da kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi oluşturuyor. 13 kadın çiftçinin katılımıyla başlayan projede, kadınlara süs bitkileri üretimi ve pazarlaması konusunda eğitim veriliyor. Böylece, kadınların bu alanda girişimci olmaları ve kendi işlerini kurmaları teşvik ediliyor. Proje kapsamında, kadınlara hibe desteği de sağlanacak. Süs Bitkileri Sektörü Çanakkale’ye Yeni Bir Fırsat Sunuyor Süs bitkileri sektörü, son yıllarda Türkiye’de hızlı bir şekilde büyüyen bir sektör.? Özellikle ihracat potansiyeli yüksek olan bu sektör, Çanakkale gibi tarıma elverişli bölgelere yeni bir fırsat sunuyor. Çanakkale’de hayata geçirilen proje ile bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunulması hedefleniyor" dedi.

Bünyamin Nami Tonka