Otizm  Yaz Okulu, yetenekli bireyleri bir araya getirdi. 5 Temmuz’a kadar sürecek olan okulda otizmli bireyler müziğe olan yeteneklerini geliştirecek.

 

Çanakkale'de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Otizm Yaz Okulu, çeşitli kurum ve kuruluşların iş birliğiyle kapılarını açtı. Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çanakkale Müzik ve Sahne Sanatları Geliştirme Derneği, Kütahya Güzel Sanatlar Derneği, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Uludağ Enerji, ÇOMÜ Sosyal Sorumluluk Proje Koordinatörlüğü, Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği, Yeter ki İyilik Olsun Derneği ve Sevda Canap And Müzik Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen etkinlikte otizmli bireyler müzik eğitimi alarak yeteneklerini sergileme fırsatı bulacak. 5 Temmuz’a kadar sürecek olan Yaz Okulu'nda, farklı üniversitelerden gönüllü akademisyenler tarafından verilecek derslerle, otizmli bireylerin yeteneklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Bu yıl farklı illerden gelen 31 otizmli öğrenci, beş gün boyunca sürecek programda yer alacak.

 

 

Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen  4. Otizm Yaz Okulunun açılışı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi tarafından müzik resitali gerçekleştirildi. Akademisyenlerin, Otizmli bieylerin ailelerinin katıldığı açılış programında bir konuşma yaparak okul hakkında bilgiler veren Otizm Müzik ve Yaz Okulu  Düzenleme Kurulu Başkanı Didem Çetinkaya  “Otizm ve Müzik Topluluğu, bilimi önemseyen ve genel de farklı öğrenen bireylerin, özel de ise otizmli bireylerin ve ilgili kişi ve kurumların başvurabileceği bir kaynak/merkez olma amacıyla 2021 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Türkmen Tarafından kurulmuştur. Otizm ve Müzik Yaz Okulu kapsamında düzenlenen program, sadece bir yaz okulu olmanın ötesinde sürdürülebilir bir bilimsel platform olma özelliğiyle dikkat çekmektedir. Yaz okulu boyunca, topluluğumuzun sürdürülebilir "fikir paylaşımı" ile birlikte, konserler, atölye çalışmaları, söyleşiler, konferanslar, spor etkinlikleri, bireysel ve toplu müzik eğitimi ve paneller gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler, otizmli bireylerin ve topluluğumuzun yeteneklerini ortaya çıkarmayı ve geliştirmeyi hedeflemektedir.  Otizm ve Müzik Yaz Okulu’na olan ilgi geçmiş yıllara göre oldukça artarak 31 Otizmli Öğrenci, 31 Aile, 31 Gönüldaş, 35 Eğitimci ve 10 uzmana ulaşmıştır.  Otizmli öğrencilerden 15’ü Müzik eğitimine yeni başlayan, 16’sı ise Mesleki Müzik Eğitimi alan 4-37 yaş aralığındaki bireylerden oluşmaktadır” dedi.

 

Bir Çok İlden Öğrenci Katıldı

Verilen eğitimlerden hiç bir ücret talep etmediklerini de dile getiren Otizm Müzik ve Yaz Okulu  Düzenleme Kurulu Başkanı Didem Çetinkaya  “Eğitime, Afyon, Ankara, Antalya, Adana, Aydın, Ayvalık, Bolu, Çanakkale, Çorum, Denizli, İzmir, İstanbul, İnegöl, Ordu, Hatay, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Manisa, Mersin, Bursa, Aksaray, Kırklareli, Konya, Kütahya, Tekirdağ ve birçok farklı illerinden katılım sağlanmaktadır.  Otizm ve Müzik Yaz Okulu’na Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri, Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Academy Of Music Sofia, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Gönüllü Eğitimciler katkı sağlamaktadır. Derslerimizde Çocuklara Kanun, piyano,  bateri, akordion,  çello  gibi bir çok müzik aleti konusunda dersler veriliyor.  Yaz okulu Atölyeler, konferanslar ve gezilerden oluşmaktadır.  Katılımcılarımızdan hiö bir ücret talep etmiyoruz.  Bu da sanırım Türkiye’de ilk defa gerçekleşen bir durum. Dünyada da bir ilk olduğunu düşünüyoruz. Çok zor şartlar altında buradayız ama  geriye dönüp baktışımızda güzel bir projeyi başarmış oluyoruz. Umarım verimli bir yaz okulu olur” dedi.

Okulun Gelişmesi İçin İletişim Ağı Güçlendiriliyor

Otizm Müzik ve Yaz Okulu   Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Göklen Yılmaz, Otizmli bireyler için her geçen sene iletişim ağlarını güçlendirdiklerini dile getirerek  “Etkinliklerimizin verimli ve çağdaş geçeceğine  ve otizm alanında yapılan çalışmalara yeni bir ivme kazandıracağını düşünüyorum.  Gelecek yıl, burada gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve paylaşımlar ışığında yıl içinde farklı zamanlarda ve yerlerde bir arya  gelerek beraberliği canlı tutacağını  hem bilimsel hem de sanatsal  fayda sağlayacağını düşünüyorum.  Ayrıca ulusal ve uluslararası alanda  orizm ve müzik konusunda çalışmalar yürüten  daha fazla gruplarla etkileşim halinde olarak , onların tecrübelerinden yararlanmalı ve iletişim  ağımızı kuvvetlendirmeyi umuyoruz.  4. Müzik okulumuzun gerçekleştirilmesine olanak sağlayan tüm paydaşlarımıza ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 Aynı Heyecanı Yaşıyoruz

Otizm ve Müzik Topluluğu Yürütme Kurulu Başkanı Kemal Çankır “Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz Otizm ve Müzik   Yaz okulunun ilkiyle aynı heyecanla devam ediyor olduğunu görmekten dolayı çok mutluyum.  Çocuğunuz  hiç konuşamayabilir, hiç okula gidemeyebilir, hiç arkadaşı olmayabilir.   Aslında özetle şu söyleniyordu, Çocuğunuz yaşayacak ama bir yaşamı olmayacak. Hayatta olacak ama bir hayatı olmayacak  bu kaderi yaşayacaksınız gibi bir anlam vardı. Dolayısıyla  hiçbir ışık Görmeden başlanılan özel eğitimlerle en küçük pozitif bir şey gördüğünüz zaman sizin mutluluğunuz tavan yapıyordu. Yani   çocuğunuzun ağzından bir kelime çıktığında artık dünyalar senin oluyordu. Çünkü çocuğunuzun geleceğiyle, hayatıyla ilgili beklentilerinizi o kadar tabana çekmiş oluyorsunuz ki şunu yapsan yeter, bunu yapsan yeter gibi  minimuma çekilen bir beklenti size sunuluyordu. Ancak oğlum dokuz yaşına geldiğinde müziksel açıdan yetenekli olduğunu gördüğümüzde tutunacak bizim artık bir şeyimiz vardı. Çünkü müzikle ilgili bir hayatı olabilirdi. Dolayısıyla bu fırsatı kaçırmamalıydık. Böyle  ümidimiz doldu. Geleceğimizi çocuğumuzun ve müzik üzerine hayatını yapılandırma gibi bir araya geldik.

Çelişki içerisinde bir mücadeleyle geçen yıllarımız oldu. Ta ki Yüksek lisans için Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde eğitimlere başladığınızda tez danışman hocamız Sayın Uğur Türkmen  tez konusu olarak Müziğe yetenekli çocuğu bulunan ailelerin sorunlarının betimlenmesi şeklinde bir tez konusuyla biz tanıştırana kadar.  Çok da hasta isabetli, çok da konuya eee durumuna uygun bir tez konusuydu bu. Otizmli çocuğu olup da daha sonradan müziğe yetenekli olduğu anlaşılmış olan ailelerin tespitiyle   yola çıktık ve  bizimle beraber toplam on tane aile tespit edildi.  Aradaki amaları kaldırabilmek amacıyla Otizmi ve Müzik  Yaz okulunu 2021 yılında birincisi yapıldı güzel geri dönüşler aldık ve çok büyük gurur içerisindeyim. Bu noktaya gelmesinde başta Uğur hocam olmak üzere emeği geçen düzenleme kurulu kurucu ailelere gönüldaşlarımız, onur kurulumuz, bilim kurulumuz Şükrü hocam başta olmak üzere. Hepsine yürekten çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Yapılan konuşmaların ardındna otizmli çocukların müzik performansları gerçekleştirildi.  Program 5 Temmuz tarihine kadar devam edecek .

Mine Yel

Foto:BHA