Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakları koruyan, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik sağlayan İyi Tarım Uygulamalarını (İTU) yaygınlaştırmak amacıyla kırsal bölgelerde bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor.  Bu kapsamda Ezine İlçesinde 6.900 dekar alanda  İyi Tarım Uygulamasını yürüten 74 Üreticiye  eğitim verildi.

Son yıllarda artan gübre ve ilaçlama yöntemleri ve üretimde kimyasal madde kullanımının artması ile gıdalar sadece insanlara değil çevredeki hayvan popülasyonunda da zarar vermeye başladı.  Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerin daha sağlıklı gıda üretimini sağlamak, vatandaşların ise daha güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak amacı ile İyi Tarım Uygulamasını hayata geçirdi. Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur. Bu amaca yönelik olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), tarım ürünleri dış ticaretinde "Hayvan ve Bitki Sağlığı" konusunda uluslararası standartların korunması amacıyla gıda güvenliğine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı bir anlaşma oluşturmuştu.

Bu Anlaşma Çerçevesinde üreticilerin daha sağlıklı gıda üretimini sağlamak amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen İyi Tarım Uygulaması kapsamında üreticilere bilgiler veriliyor. Bu kapsamda Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler Ezine İlçesinde, İyi Tarım Uygulaması prensiplerinin öğretilmesi, İş Güvenliği, İlk Yardım ve Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi Eğitimleri düzenlendi. 2024 yılı içerisinde 10 farklı ürün ile toplam 13 bin 301 dekarlık  alanda bitkisel üretim yapan 175 üreticiye eğitimler verildi.

 

Bünyamin Nami Tonka