Lapseki, Çanakkale’nin en kaliteli meyve ve sebzelerinin yetiştirildiği yerlerden biri. Bölgede artık kivi de yetiştiriliyor. Kivinin yetiştirildiği yerlerden biri de ilçeye bağlı Beyçayır köyü. Beyçayır köyünde yaşan Rukiye Kurdoğlu (72) Bundan birkaç yıl önce ilçe merkezine gelen meyve fidesi satıcılarından merak ederek aldığı kivi fidanı meyve vermeye başlayınca hemen birkaç kivi fidanı alarak bahçesini geliştirdiğini belirterek, “Bundan birkaç yıl kadar önce Lapseki merkeze indiğimde meyve ağacı fidesi satıcılarını gezerken daha ağacını bile tanımadığım kivi fidanını merak ederek aldım amacım bizim köyümüzde olur mu olmaz mı diye aldım diktim birkaç yıl içerisinde meyve verdiğini görünce gidip birkaç kivi fidanı aldım diktim ve şu an bahçemde 7-8 kadar kivi fidanı var çok ta güzel artık meyve veriyorlar bende bunları gördükçe çok mutlu oluyorum. Yaşım  geçti ardık genç olsam bir tarla ekerdim çok verimli bir meyve. Köyden komşularımız geliyor kivi ağacı üzerinde meyveleri görenler bahçelerine kivi ekmeye başladılar bu da her geçen gün yayılıyor” dedi.

 

İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürü Ali Kaçan ise “Beyçayır köyümüz ilçeye uzak köylerimizden bir tanesi dağ havası hakim burada. Burada genelde hayvancılık ve kuru tarım hakim bunun yanı sıra bildiğiniz gibi ilçemiz şeftali, nektarın meyvecilik ile anılan bir ilçe bu bölgede farklı meyvelere yönelim var mesela kivi gördüğünüz gibi yetişiyor bu bölgede. Alternatif ürünler coğrafyamızın her yerinde yetişmeye devam ediyor. Az önce üreticimiz ile de görüştük şu zamanlarda akşam saatlerinde çiğ düşmeye başlamış bizim bu konulara coğrafyamız çok uygun. Tabiri caiz ise insanı diksek insan yetişecek bu coğrafyada yaşamaktayız, Lapseki her ürünün yetiştiği bir ilçe ve üreticilerimiz de bu konuda çok bilinçli ve bilinçli olan üreticilerde arama eyleminde ekonomiye nasıl can katabiliriz, nasıl farklı ürünlere yönelebiliriz in derdinde bizde ilçe tarım ve orman müdürlüğü olarak dilimizin döndüğü ve yaptığımız araştırmalar netçisinde üreticilerimize güzel ve kaliteli bilgiler vermeye çalışıyoruz.  

Beyçayır köy halkından Recep Demiroğlu”  Komşumuzda gördüm üzüm gibi salkım salkım çok hoşuma gitti onun bahçesinde olmuş benim bahçemde neden olmaz diyerek bende ilk etapta 5 kivi fidanı ektim daha yeni ama yetişmesi çok iyi gidiyor.”dedi.

 

Atakan Alkış

Foto: BHA