Türkiye'de kendine has kokusu, rengi ve lezzetiyle meşhur Çanakkale domatesinin ikinci turfanda hasadına başlarken üreticisini uzdu. Maliyeti 2 katından fazla çıkan Çanakkale domatesi geçen yıl ile aynı fiyatta satılıyor. Üreticiler kara kara düşünüyor.

 

Kendine has kokusu, rengi ve tadıyla dikkat çeken Çanakkale domatesinin fideleri, mayısın başında toprakla buluştu. Domatesler, Temmuz ayında ilk turfanda hasat edildi. Ancak tarlada salçalık domatesin kilosu 6 TL, normal domatesin kilosu ise 10 TL civarında satılıyor. Bu düşük fiyat Çanakkale domatesi üreticisini memnun etmedi. 2021 yılında Çanakkale’nin domatesi tarlada 4 TL’ye satılıyordu. Aradan geçen bunca yıl ve katlanan fiyatlara rağmen domates fiyatının fazla artmaması üreticileri uzdu.

DURUM FELAKET

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, bu yıl üretici açısında Çanakkale domatesinin felaket durumda olduğunu belirterek, “Salçalık dediğimiz domatesin üreticideki fiyatı 6 TL, normal domatesin fiyatı ise 10 TL. Geçen yıl da bu fiyattaydı domatesi. Buna karşın maliyetler en az yüzde yüz arttı. Geçen yıl baraj suyu tonu 0,75 TL’den alınırken bu yıl 2.5 TL. mazot, gübre, işçilik gibi diğer maliyetler de hesaplandığında çiftinin durumu felaket. İkinci turfanda dönemindeyiz. Çiftçinin şimdiye kadar para kazanması gerekiyordu. Beklenenin çok altında bir piyasa var. Yetkililerden de destek yok. Zor durumda çiftçiler” dedi.

 

EN LEZZETLİ DÖNEMİNDEYİZ

İstanbul, Bursa ve İzmir gibi büyükşehirlerden gelen komisyoncular, Çanakkale domatesinin yetiştiği eski adı Batak Ovası olan Kumkale Ovası'nı mesken edindi. Kumkale, Tevfikiye, Halileli ve Çıplak köylerindeki üreticiler, işçilerin hasadını yaptığı domatesi traktörlerle köy meydanlarına getiriyor. Komisyoncular tarafından alınan domatesler, kamyonlara yüklenerek büyük kentlere götürülüyor.

 

Çanakkale'de yılda 500 bin ile 700 bin ton arasında domates yetiştiriyor. Aralık ayının ortalarına kadar Çanakkale domatesi, tarladan sofralara geliyor.  Çanakkale domatesinin en lezzetli olduğu dönem bu dönem. Şu anda sıcaklar çok fazla olduğu için domates tarlada daha kaliteli hale geliyor. Çanakkale'nin tamamında yılda yaklaşık 80 bin ile 100 bin dönüm arasında bir dikim oluyor. Bunun yüzde 30'u salçalık dediğimiz, yüzde 70'i ise sofralık dediğimiz domates çeşidi oluşturuyor.

Mine Yel

Foto: BHA