Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 olduğunu hususi araçlarda ise bu durumun yüzde 1 olduğunu kaydetti. Bu durumun araç satışlarını etkilediğini belirten Demir, Ticari taksilerde yüzde 45’lere kadar motor hacmine göre ticari taksilerin yararlandığını, ancak esnaf teşkilatının bundan yararlanamadığını söyledi. ÖTV indiriminden en çok yararlanması gerekenlerin özel halk otobüsleri olduğunu vurgulayan Demir, “ÖTV yüzde 4’ü geçmediği için esnaf bundan yararlanamadı. Benim şahsi görüşüm, yüzde 18 KDV alınmadan bu özel halk otobüslerinin önünü açarlarsa, yüzde 4 ÖTV’den, KDV almazsa yüzde 22’lere varan iskonto olmuş olur” dedi.
 
ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ ÜLKE GENELİNDE SIKINTILI
 
Özel halk otobüslerinin ülke genelinde sıkıntılı olduğunu belirten Demir, durumun ticari taksideki gibi olmadığını, bu indirimden en çok yararlanması gereken araçların toplu taşıma aracı olduğunu kaydetti. Demir halk otobüslerinde durumun çok farklı olduğunu belirterek, “Halk otobüslerinde 65 yaşı var, öğrenci indirimi var, engelli vatandaşlar için ayrı bir durum var. Esas indirim onlarda olursa piyasanın önünün açılacağını düşünüyorum” dedi. Çanakkale’de ticari aracın çok satılmadığını hatta sıfır olarak değerlendirilebileceğinin altını çizen Demir, yüzde 21’lik indirimin kendilerine yapılmış olsa herkesin sıfır araç almaya gideceğini söyledi. Demir, “Yüzde 18 KDV’sini ve yüzde 4 ÖTV’sini de almaz ise yüzde 22 gibi bir orana ulaşır. Nasıl mobilyada, inşaat sektöründe ÖTV’yi sıfırlıyorlar bunda da ÖTV az olduğu için KDV’den alınmazsa eşitlik olur diye düşünüyorum. Hükümetimiz sağ olsun ticari taksilere ÖTV almayınca çok büyük bir iyileştirme yaptı. Taksiler yüzde 30’lara 45’lere kadar varan indirimden yararlandı. Ama halk otobüsçüsü minibüsçüsü, köylere çalışan minibüs esnafı bundan yararlanamadı.  Burada bir eşitsizlik oldu. KDV’de alınmazsa yüzde 22’lere varan bir indirim ve esnaf arasında eşitlik olur.
 
SIFIR ARAÇ ALINMIYOR
 
Ticari taksilere ÖTV indirimi geçen sene çıktı. 2019’a kadar da müsaadesi var. Bu esnada değiştirenler değiştirdi. Değiştiremeyen insanlar da zaten 2019’a kadar vakti olduğu için o zaman kadar yenilerim diye düşündü. Kamyoncu esnafında, özel halk otobüsünde bunlar yok.
Çanakkale ticari otomobilleri herkes ikinci el alıyor. Mecbur kalmadıkça sıfır araca rağbet yok. Doğa Koleji açıldığı zaman bir ara oraya servis, minibüs aldındı. Onun dışında bir satış söz konusu değil” şeklinde konuştu.
 
Simge Özden
 


Kaynak: Haber Merkezi