Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırmaları Sempozyumu açılış töreni üniversitemiz ev sahipliğinde, Troia Kültür Merkezinde gerçekleşti.
Sempozyumun açılış törenine Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, akademik, idari personel, farklı üniversitelerden ve yurtdışından gelen katılımcılar ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından sempozyum, müzik dinletisi ile devam etti. Sempozyumun açılış konuşmalarını sırasıyla, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve aynı zamanda sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Tosunoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Baysal ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat yaptılar. Dünyamızın zenginliği olan biyoçeşitlilik sayesinde insanoğlunun bugünkü refahına ulaştığını ancak nüfus artışıyla ve kullanım alanlarının çoğalmasıyla artık doğal zenginliklerin yok oluşun eşiğine geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Murat Tosunoğlu konuşmasında, sempozyumu düzenlemiş olmanın verdiği mutluluğu ifade ederek, yapılan çalışmaları ve sempozyumun amaçlarını anlattı. Prof. Dr. Tosunoğlu; “Bugüne kadar bölümümüzde biyolojinin farklı bilim dallarında pek çok ulusal ve uluslararası sempozyum yapıldı. Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırmaları Sempozyumu ise üniversitemiz Biyoloji Bölümü’nün çalışmalarıyla ortaya çıkmış, telif hakkı ve patenti alınarak bundan sonra farklı üniversitelerde ve farklı ülkelerde düzenlenmesi planlanmıştır” diyerek sempozyumun 2020 yılında Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ev sahipliğinde yapılacağı bilgisini verdi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
En Büyük Görevimiz Sahip Olduğumuz Zenginlikleri Gelecek Nesillere Aktarmak
Prof. Dr. Hüsnü Baysal biyolojik ve doğal zenginliklerin geçmişte de gelecekte de ülkemizin refahını barındırdığını belirterek; “Bizlerin en büyük görevi bu zenginlikleri gelecek nesillere aktarmaktır. Bu kapsamda düzenlenen bu sempozyumun amacı ülkemizdeki ve dünyadaki biyolojik çeşitliliği ortaya çıkarmak, sorunlarına çare bulmak, korunmasını sağlamak ve bu bilinci oluşturmaktır. Uluslararası düzeyde gerçekleşecek olan sempozyumun verimli geçmesini diliyor katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Rektör Prof. Dr. Sedat Murat ise konuşmasının başında, bilim insanlarının bir araya geldiği çok önemli konuların konuşulduğu bu tür etkinliklere katılımın çok önemli olduğunun altını çizerek şunları aktardı: “Bu tür etkinliklerin ne kadar büyük bir emekle yapıldığını bilen biri olarak, işin içerisine girmeden dışarıdan bakarak bu çalışmaların önemini anlayabilmenin mümkün olmadığını vurgulamak isterim. O sebeple bu tür etkinlikleri takip etmek, katılım sağlamak çok önemli.”
YARATILMIŞ HER ŞEYİN BİR SEBEBİ, FONKSİYONU VARDIR
Biyoçeşitlilik, doğal zenginlik gibi konuların alanda uzman kişilerin dışında da herkesi ilgilendiren önemli konular olduğunu söyleyen Rektör Murat; “Artan nüfus, şehirleşme ve daha birçok faktör biyoçeşitliliği tehdit eder hale geldi. Sahip olduğumuz doğal zenginliği korumak çok önemli çünkü yaratılmış her şeyin bir sebebi bir fonksiyonu var” diyerek sempozyumun verimli olacağına inandığını ve katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Rektör Prof. Dr. Sedat Murat sempozyumun düzenlenmesinde emeği olan ve katılan herkese teşekkür etti. Açılış programının sonunda İzmir Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi Resim Öğretmeni Rakibe Derin Sel ve öğrencilerinin sempozyum için hazırladığı fotoğraf ve resim sergisi gezildi. 1. Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırmaları Sempozyumu, 10 farklı ülkeden 400 katılımcı ile 3 gün boyunca devam edecek.
Haber Merkezi