Çanakkale, Türkiye - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Denizcilik Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi programı, denizcilik eğitiminde yeni bir program başlattı. Öğrenciler, Doç. Dr. Barış Özalp, Doç. Dr. Deniz Acarlı, Öğr. Gör. Dr. Melike İdil Öz, Öğr. Gör. Ogün Gezen ve Öğr. Gör. Çetin Kedioğlu gibi alanlarında uzman akademisyenlerin rehberliğinde, sualtı teknolojisi konusundaki bilgilerini derinleştirme fırsatı buldular.

Derin dalış eğitiminde kullanılan ÇOMÜ-3 Uygulama Teknesi, öğrencilerin güvenli ve etkili bir şekilde eğitim almalarını sağladı. Öğrenciler, tarihin izlerini sürerken aynı zamanda modern dalış tekniklerini de öğrenme fırsatı buldular. "Bu deneyim, teorik bilgilerin pratikte nasıl uygulanabileceğini görmek açısından çok önemliydi," diyen öğrencilerden biri, ÇOMÜ' de olmanın bir ayrıcalık olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Barış Özalp, bu tür eğitimlerin öğrencilere sadece teknik bilgi kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda tarih bilincini de aşılamayı hedeflediğini belirtti. Doç. Dr. Deniz Acarlı ise öğrencilerin, sualtında karşılaştıkları tarihi kalıntılar sayesinde tarihî olaylara farklı bir perspektiften bakma şansı elde ettiklerini ifade etti. Öğr. Gör. Dr. Melike İdil Öz ise bu tür uygulamalı eğitimlerin, öğrencilerin mezuniyet sonrası profesyonel hayatlarına önemli bir katkı sağladığını dile getirdi. Öğr. Gör. Ogün Gezen ve Öğr. Gör. Çetin Kedioğlu ise bu eğitimlerin, öğrencilerin sualtı teknolojisi ve denizcilik alanında kendilerini geliştirmeleri için büyük bir fırsat sunduğunu belirtti.

. ÇOMÜ-3 Uygulama Teknesi ile yapılan dalışlar, bu eğitimin ne kadar değerli ve etkili olduğunu bir kez daha kanıtladı. Geleceğin denizcileri, tarihin derinliklerinde yaptıkları bu yolculuk sayesinde, mesleklerine olan tutkularını ve bağlılıklarını bir kez daha pekiştirdiler. ÇOMÜ Denizcilik Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi programı, öğrencilerine sunduğu eşsiz eğitim fırsatları ile denizcilik sektöründe adından söz ettirmeye devam ediyor.

Sualtı Teknolojisi program başkanı Öğr. Gör. Çetin Kedioğlu program çerçevesinde yaptığı açıklamada, “Programımız 2 yıl boyunca teorik ve uygulama alanında multidisipliner dalış eğitim ve öğretimini gerçekleştirmektedir. Öğrencilerimiz patenti bize ait olan Nitrox Analizör cihazı sayesinde, karışım gaz nitrox tüplerini kendileri hazırlayarak, uzmanlık alanı olan bu dalışları, ülkemizde ilk ve tek ÇOMÜ bünyesinde yapmaktadırlar. Nitrox dalışları uluslararası alanda ilgi gördüğünden ötürü ülkemizde de artarak yaygınlaştırılmasını amaçlamaktayız. Bu sayede, Sualtı Turizmi alanında gelişen, Çanakkale’nin derin tarihine daha uzun, daha güvenli dalışlar yapmanın önü açılmış olacaktır.  Üniversitemiz, Çanakkale ve ülke genelinde dalış eğitimini çok yönlü olarak vermektedir. Eğitim kalitesini yenilikçi teknolojilerle geliştirerek kaliteyi yükseltiyoruz.” Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku: “Alanımızda ülkenin en iyi eğitimini vermenin hedefindeyiz. Potansiyelimiz, eğitim kalitemiz ve imkanlarımız üst düzeydedir. Çanakkale genelinde gerek kurumlar, sivil toplum kuruluşları, kulüpler ve halkımız; Eğitim ve öğretim kalitemizin çıktılarından yararlanabilirler. Rektörümüz Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale’yi denizciliğin merkezi yapmakta kararlıdır. Bizler ülkemize, üniversitemize ve Çanakkale’ye alanımızda en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz.” dedi.

 

Mine Yel

Foto: BHA