Çanakkale’deki kira fiyatlarının artışı ailelerin ve üniversite öğrencilerinin bütçesini zorluyor. Tercih döneminin başladığı bu günlerde, yüksek fiyatlar farklı çözümleri beraberinde getiriyor. Artık ev sahipleri evi bir kişiye kiralamak yerine odaları kiralıyor. Oda fiyatları da 6 bin beşyüz TL’den başlıyor.

Ülke genelinde yaşanan ekonomik sorunlar kira fiyatlarında olumsuz etkiliyor. Özellikle büyük şehirlerde ve üniversite bölgelerinde hızla yükselen kira bedelleri bütçeleri zorlamaya devam ediyor. Bu yıl Haziran ayında kira fiyatları sürpriz bir şekilde yükselişe geçti. Normalde yaz aylarında sakin seyreden kira piyasası Ağustos ayında beklenen artış yerine Haziran’da hızla yükselmeye başladı. Bu durum asgari ücretle çalışanlar ve emeklilerin geçim sıkıntısı çekmesine neden oldu. Çanakkale’de de artış gösteren kira fiyatları hem aileleri hem de öğrencileri zor durumda bıraktı. Her yıl binlerce öğrenciye ev sahipliği yapan şehir, ailelerin bütçelerini zorlamakta ve öğrencilerin konaklama masraflarını karşılamalarını güçleştirmekte. Tercih döneminin de başladığı bu günlerde ailelerin ve öğrencilerin gözleri kiralık ev fiyatlarına döndü.

“Tek Başına Yaşamak Artık Lüks”

Gayrimenkul danışmanları ve emlakçıların söylediklerine göre öğrenciler kampüse yakın olması nedeniyle Barbaros civarındaki kiralık evleri tercih ediyor. Son dönemdeki kira fiyatlarındaki artışlar nedeniyle üniversite öğrencileri tek başına yaşamak yerine genellikle iki veya üç kişi bir arada yaşamak zorunda kalıyor. Artık 1+1 daireler yerine 2+1 daireler daha çok rağbet görüyor. Kiralık daire fiyatları ise 10.000 ile 18.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Fiyatların yüksekliği ev sahiplerini ve öğrencileri farklı çözümlere yönlendiriyor. Ev sahipleri kiralık dairelerini oda kiralamaya başladı, tek oda fiyatı ise 6.500 TL’den başlıyor.

 

Arzu Baladur