Matematik öğretimi yazıma, Akademik bir personelden güzel bir katkı.
Matematik öğretimi yazıma,Akademik bir personelden güzel bir katkı.
Türkiye'de,neden "Adalet " yok? Sorusunun da bir cevabı olsa gerek...
Mustafa Ersöz Ağabey'in bir değerlendirmesi...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
1970 li yıllarda Eskişehir Atatürk Endüstri Meslek Lisesinde idareciydim. Dönemin MEB müsteşarı Abdullah Nişancı ,Eskişehir' de Mühendislik Fakültesi'nde derslere geliyor. Dersleri bittiğinde bizim okula mutlaka uğrardı. Ondan bir anı. MEB 'den bir komisyon ile Hollanda' ya giderler. Orada yüksek öğrenimi inceleyecekler. Uğradıkları bir Üniversitede komisyon üyeleri ,farklı fakülte ve bölümlerde derslere girer. 15 dakika sonra Hukuk Fakültesi'nde derse giren üye hışımla geri gelir. Müsteşar, ne oldu diye sorar? Bizim üye Hukuk Fakültesi'nde, matematik dersi veriliyor der . Bu nasıl iştir? Anlamadım der. Dekan Türkiye 'de Hukuk Fakültelerinde matematik okutmuyor musunuz?, diye sorar. Bizimki hayır! der. Peki, Hukuk mezunlarınız hakim ,savcı olmuyor mu? diye sorar, Bizimki ,oluyor elbet ,der. Dekan, peki siz hakim ve savcı adaylarına muhakemeyi, doğru düşünmeyi, objektif karar sürecini hangi dersler ile öğretiyorsunuz, diye sorar? Cevap yok. Elin oğlu, Hukuk Fakültesi'nde matematik okutuyor.
Bu anı ,aklımda kaldığı kadarıyla Abdullah Nişancıya aittir.
…….
Ağabeylerden...
Prof. Dr. Saadettin Yıldız Ağabey'in bir tespiti.
Ne güzel ifade etmiş.
Tabii,bir başka Üstad,Prof. Dr Mehmet İsmail de:
----- Bahçesine dikeceği fidanı ve tarlasına ekeceği tohumun en iyisini seçmesini bilen Türk insanı,başa geçireceği insanları da seçmesini bilecektir ,demektedir...
Bundan hiç şüphemiz olmamalı...
*******
Saadettin Ağabey'in de bize kıssadan hissesi...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
Çok tel kırılır sîne-i kaanûn-ı cihanda
Nâ-ehline mızrâb-ı tasarruf verilince
Bu güzel beyti, Divan Edebiyatı uzmanı Prof.Dr. M.Nejat Sefercioğlu şöyle nesre çevirmiş:
“Ehli olmayana mûsıki âletlerini çalmaya yarayan mızrabı kullanma imkânı (yetkisi) verilince, cihan kaanûnunun sînesinde çok tel kırılır.” (Defne Yaprakları, 2017, s. 22)
Ne ibret verici bir beyit, değil mi?
Her gün kaç bin tel kırıyoruz bu cihanda!...