Dünya, tarihin karanlık dönemlerinde iklim yapısı itibariyle nasıl dönüşmüşse günümüzde de karbon salınımı sonucu oluşan sera etkisiyle yeniden dönüşmektedir.
Dünya, tarihin karanlık dönemlerinde iklim yapısı itibariyle nasıl dönüşmüşse günümüzde de karbon salınımı sonucu oluşan sera etkisiyle yeniden dönüşmektedir.
İklim açısından yeni bir döneme girdiğimizi ifade eden bilim adamları, daha bilinçli bir toplum yapıları ile insanlığı olumsuz etkileyecek bu gidişata "dur!" diyebileceğimizi de tüm dünyaya duyuruyorlar.
Bu konuda, ülkemizde de önemli çalışmalar olmaktadır. "On İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Hedefleri" de bu coğrafyada yaşayan herkese ve bilhassa kamu idaresine bazı görevler yüklemektedir.
Bunlardan, en önemlisi, "Yeşil Dönüşüm Projesi" dir.
Bizim üniversitemizde de böyle bir birim hayata geçirilmiş ve çalışmalara başlamıştır.
Bu birimde, Öğretim Üyeleri, Sayın Doç. Dr. Erdal Eroğlu ve Sayın Dr. Didem Saygın öncülüğünde genç akademisyenler çalışmaktadır.
Yeşil Dönüşüm Proje Birimi, ilk önemli çalışmasını "Yürütücülüğünü, Slovakya Nitra Üniversitesi'nin yaptığı ve ortaklarının da Türkiye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Hırvatistan Riyeka Üniversitesi, Romanya Bükreş Politeknik Üniversitesi, Polonya Lodz Üniversitesi, Türkiye Melis Eğitim Teknolojileri Derneği, Slovakya Birdlife Çevre Derneği" nin oluşturduğu Üniversiteler ve STK'ların katıldığı bir çalışmanın ilk ayağı, Türkiye'de, Çanakkale 'de yapıldı. Çok verimli ve bilgilendirici bir toplantı gerçekleştirildi.
Biz de bu toplantıya Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı olarak katıldık.
Bu çalışmanın AB ayağında ise Ulusal Ajans, Dışişleri Bakanlığı' nın koordinesinde, "30-31 Ocak 2024 tarihinde Brüksel' de AB Parlamento Binası'ndaki ACRİD&K41 Etkinliği Yeşil ve Dijital Dönüşümün Öncülerini Desteklemek" adıyla paydaş ülkelerin üniversite temsilcilerinin katılımıyla bir çalışma gerçekleştirildi. Bu çalışmaya ÇOMÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu katıldı ve bir konuşma yaptı. Bu konuşma metninde Rektörümüz şunları söyledi...
"Günaydın değerli konuklar, bayanlar ve baylar.
Adım Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü. Yeşil ve dijital geçişin önemli konularını tartışmak üzere bugün burada sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum.
Bildiğiniz gibi dünya, iklim değişikliği, çevresel bozulma ve sosyal eşitsizlik gibi birçok zorlukla karşı karşıya. Bu zorluklar ancak inovasyon ve işbirliği yoluyla çözülebilir.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, araştırma ve eğitim programlarımız aracılığıyla bu zorlukların üstesinden gelmeye kararlıdır. Daha sürdürülebilir ve eşitlikçi bir dünya yaratmamıza yardımcı olacak yeni teknolojiler ve çözümler geliştirmek için çalışıyoruz.
Yeşil geçiş alanında yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine, enerji verimliliğinin artırılmasına ve çevresel etkimizin azaltılmasına odaklanıyoruz. İklim değişikliğinin etkilerini hafifletmemize yardımcı olacak yeni teknolojiler geliştirmek için de çalışıyoruz.
Dijital geçiş alanında yaşamlarımızı ve işlerimizi iyileştirecek yeni dijital teknolojiler geliştirmeye odaklanıyoruz. Herkesin bu teknolojilere erişebilmesi için de çalışıyoruz.
Üniversitelerin yeşil ve dijital geçişin zorluklarının üstesinden gelmede kritik bir role sahip olduğuna inanıyoruz. Herkes için daha iyi bir gelecek yaratmak amacıyla hükümet, sanayi ve sivil toplumdaki ortaklarımızla birlikte çalışmaya kararlıyız.
Sonuç olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, yeşil ve dijital geçiş alanında araştırma ve eğitim alanında Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Bu alanlarda tecrübemiz var ve dünyanın her yerindeki üniversitelerle işbirliklerine açığız. Son olarak bu önemli toplantı için Avrupa Birliği'ne, diğer tüm üniversitelere, belediyelere ve iş dünyasına teşekkür ediyor, en derin saygılarımı sunuyorum.
Zaman ayırdığınız ve ilginiz için teşekkür ederiz."
ÇOMÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu 'nun konuşmasından sonra katılımcılar, Türkiye' nin AB'nin bir parçası olduğunu ve" Yeşil Dönüşümün "hedefine ulaşması için Türkiye'nin de AB tam üyesi olması gerektiği ifade ettiler.
Burada, AB, bir şey yapacaksa, hedefe ulaşacaksa Türkiye ile daha çabuk, planlanan her şey yapılabilir, beyanları dile getirildi.
Net olarak, dünya gidişatı ile ilgili olumsuzluklar ve olumsuzlukların önlenmesinde Türkiye'nin önemli bir üniversitesi olan ÇOMÜ, üzerine ne düşüyorsa yapacağını da katılımcı ülkelere bir kez daha hatırlatmış oldu.
Dünya'da "Akıllı, Yeşil, Engelsiz ve Sürdürülebilir" Yeşil ve Dijital Dönüşümün, öncülerinden birisi olan ÇOMÜ 'ye , başarılı ve ülkemize değer katıcı çalışmalarından dolayı çok teşekkür ederim.
Başta Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu olmak üzere emeği geçen herkese de teşekkürlerimi iletirim...