Çanakkale Savaşı'nda Konyalıların gösterdiği kahramanlık mücadelesinin tarifinin olmadığını aktaran Araştırmacı-Yazar Bünyamin Nami Tonka, “Konyalılar, kendiyle ne kadar övünse az.
Çanakkale Savaşı'nda Konyalıların gösterdiği kahramanlık mücadelesinin tarifinin olmadığını aktaran Araştırmacı-Yazar Bünyamin Nami Tonka, “Konyalılar, kendiyle ne kadar övünse az. Konya'nın Çanakkale Savaşında ayrı öneme sahip bir yeri var” dedi
Türk milletinin mazlum milletler adına sömürgeci batıya karşı verdiği şerefli bir direniş ve zafer abidesi olan Çanakkale Zaferi, 109. yıldönümünde anılıyor. Şehitlerimiz rahmetle anılırken, Konyalıların Çanakkale'de verdiği destansı mücadele de halâ konuşuluyor. Konya'nın Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit veren 3. il olduğu biliniyor. Konya'nın sadece Çanakkale Savaşı’nda 2 bin 732 evladını şehit verdiği, notlar arasında yer alıyor.
TÜRK MİLLETİ DİNİNE VE BAYRAĞINA ÇOK DÜŞKÜNDÜR
Çanakkale ve tarihi üzerine derin araştırmalar yapan Araştırmacı-Yazar Bünyamin Nami Tonka, Türk milletinin Çanakkale'de vatanı uğruna savaşmayı öğrendiğini ve büyük bir tarihi zafere imza attığını söyledi. Türk milletinin donanma olarak düşmanından daha geride olmasına rağmen vatan sevdasıyla düşmanını bozguna uğrattığını dile getiren Tonka, “Çanakkale Zaferi, Türk milletinin dinine, bayrağına ve namusuna ne kadar düşkün olduğunun en büyük kanıtıdır. Çanakkale'deki milli şuur, atalarımızda farklı bir ruh dünyası oluşturdu. Subaylarımız, Çanakkale'de güzel bir staj yaptı. Aynı kadro Kurtuluş Savaşının kazanılmasını sağladı. Yine bu zafer, Türk milletinin eldeki imkânları düşmanına nazaran daha az olsa da, değerleri için neleri yapabileceğinin en büyük göstergesidir. Çanakkale'nin geçilmemiş olması, dünyada 4 imparatorluğun yok olmasına sebep oldu” şeklinde konuştu.
KONYALILAR KENDİYLE NE KADAR ÖVÜNSE AZ
18 Mart 1915 deniz savaşı ile başlayan sürecin daha sonra 25 Nisan'dan itibaren kara savaşına döndüğünü ve sonrasında da anafartalarda devam ettiğini ifade eden Tonka, 9 Ocak 1916 tarihinde ise düşmanların Türk milletine galip gelemeyeceği gerçeğinin ortaya çıktığını ve savaşın Türkler için zaferle sonuçlandığını kaydetti. Konya'nın Çanakkale Savaşı'nda ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizen Tonka, “Konyalılar, kendileri ile ne kadar övünse de azdır” dedi.
KONYALILARIN ÇETİN MÜCADELESİNİN TARİFİ YAPILAMAZ
Çanakkale'de en çok şehit veren iller sıralamasında Konya'nın 3. sırada yer aldığını dile getiren Tonka, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çanakkale'de en çok şehidi Bursalılar verdi. Ardından en çok şehit Balıkesir'den verildi. Sonra da Konya verdi. Konya'dan sonra da Kastamonu verdi. Bursa ve Balıkesir, Çanakkale'ye yakın iller. Fakat vatan savunmasında Konya ile Çanakkale arasında bu kadar mesafe varken, Konyalılar'ın vatan savunması adına Çanakkale'ye gelip, çetin bir mücadele vermesinin tarifi yapılamaz. Konyalılar, canını vatanı için feda etmekten çekinmemiştir. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelenlerin büyük çoğunluğunun ilk uğrak noktası Konya ve Karaman olmuştur. Anadolu'nun Türkleşmesinin ana kaynağı Konya ve Karaman'dır.”
ŞEHİT SAYISINDA ÖNCE MERKEZ SONRA BOZKIR
Konya'nın sadece Çanakkale Savaşı’nda 2 bin 732 evladını şehit verdiğini ifade eden Tonka, Konya’dan verilen şehit sayılarının, Konya merkezden sonra en çok Bozkır’da görüldüğüne dikkat çekti. Çanakkale Savaşı’nda Konya merkezden toplamda 508 şehidin verildiğini kaydeden Tonka, Bozkır'dan 358, Seydişehir'den 293, Ilgın'dan 271, Akşehir'den 249 vatan evladının şehit verildiğini belirtti. Sille'den 226, Beyşehir'den 205, Ereğli'den 52, Cihanbeyli'den 58, Çumra'dan 55, Karapınar'dan 55, Sarayönü'nden 46, Derbent'ten 38, Hüyük'ten 33, Hadim'den 32, Kadınhanı'ndan 31, Ahırlı'dan 24, Kulu'dan 19, Akören'den 14. Doğanhisar'dan 12. Emirgazi'den 11, Yunak'tan 11, Tuzlukçu'dan 9, Altınekin'den 7, Güneysınır'dan 6, Halkapınar'dan 4, Çeltik'ten 2, Taşkent'ten 2, Yalıhöyük'ten 1 şehit verildi.
KONYALILAR BU DURUMDAN HABERDAR DEĞİL
Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları ile ilgili çekilen en bilindik fotoğrafında Konyalı bir ismin de yer aldığını vurgulayan fakat Konyalılar'ın bu durumdan haberdar olmadığını da sözlerine ekleyen Tonka, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Haydar Mehmet Alganer. Bu isim 5. Tümen Kurmay Başkanı. Atatürk'ün çok yakın arkadaşı. Conk Bayırı'nda bir gün Atatürk'e 'Mustafa' diye seslenip, 'Aşağıya in senin fotoğrafını çekeyim' diyor. Atatürk ise 'Ben, tek olmayayım çekeceğin fotoğraf güzel bir şey olsun' diyor. Alganer, oradaki bir askere 'Sen de aşağıya in' diyor. Aşağı inen ve tabanca taşıyan ilk kişi İstanbul Göztepe'den Kör Kazım bey. Atatürk, 'Bir kişi daha gelsin' diyor. Alganer, aşağıya bir askeri daha indiriyor. Tüfek taşıyan bu asker ise Konya'nın Çetni köyünden Veli Çavuş. Konyalı bir isim Çanakkale'de heykeli bulunan tarihi bir fotoğraf içinde yer alıyor. Diyorum ya, Konyalılar kendileri ile ne kadar gurur duysalar az.”
EMRE ÖZGÜL