Küresel ısınmada metan en önemli aktörlerden bir tanesi. Karbondioksitten daha tehlikeli, ancak salınımı düşük olduğu için ikinci sırada yer alıyor. Son zamanlarda metan salınımının azaltılması için de ciddi çalışmalar yapılıyor. Metan salınımında sığır çiftlikleri, özellikle endüstriyel işletmeler, çeltik yetiştirilen alanlar ile göller-sulak ve bataklık alanlar önemli rol oynuyor. Bu meyanda sığır yetiştiriciliğinde metan salınımını azaltmak için önemli çalışmalar yapılıyor.
Deniz yosunu, sığır çiftçiliğini daha sürdürülebilir hale getirmek için bir kez daha umut vadediyor. Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışma, otlayan sığırlara pelet formunda deniz yosunu takviyesi vermenin, sağlıklarını veya kilolarını etkilemeden metan emisyonlarını neredeyse %40 oranında azalttığı gösteriyor.
Hayvancılık küresel sera gazı emisyonlarının %14,5'ini oluşturuyor ve en büyük kısmı sığırların geğirdiğinde saldıkları metandan geliyor. Otlayan sığırlar ayrıca besi çiftliği sığırlarından veya süt ineklerinden daha fazla metan üretiyor.
Dünya genelinde sığırlar kış döneminde kapalı ahırlarda ve geri kalan dönemde meralara çıkarılıyor. Otlayan hayvanlar daha fazla lif tükettiği için işkembede daha fazla metan oluşuyor. Küresel ısınmayla mücadele kapsamında deniz yosunundan yararlanmanın etkili olacağını belirten uzmanlar, deniz yosunu katkısını veya herhangi bir yem katkısını otlayan sığırlar için daha erişilebilir hale getirmenin önemine dikkat çekiyor.
Deniz yosununun etkilerini belirlemek amacıyla araştırmacılar 24 düveyi (Angus ve Wagyu ırklarının bir karışımı) iki gruba ayırmışlar ve grubun birine deniz yosunu peletini ek yemleme olarak vermişler. 10 hafta süren besleme süresi sonunda metan salınımında %40'lık bir azalmanın ortaya çıktığını gözlemlemişler.
Yem katkı maddeleri kullanarak metan emisyonlarını azaltmaya yönelik araştırmaların çoğu, günlük takviyelerle kontrollü ortamlarda gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla bu yeni çalışma daha somut ve gerçekçi sonuçlar veriyor. Dolayısıyla bu çalışma, otlayan hayvanlar için deniz yosunu takviyesinin kolayca erişilebilir hale gelmesinin yolunu açıyor, Sığır yetiştiricileri deniz yosunu peletlerini yalama taşı gibi yemliklerde bulundurabilirler.
Pastoral çiftçilik küresel ısınmadan daha fazla etkileniyor. Dolayısıyla meraya dayalı hayvancılık sistemlerinin baskın olduğu coğrafyalarda küresel ısınmayla daha etkili mücadele etmede metan salınımını azaltmanın önemi öne çıkıyor. Sığır otlatmayı çevre için daha iyi hale getirmek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek gerekiyor.
Kapalı sistem entansif süt sığırcılığında da deniz yosunu kullanımı metan salınımını azaltabilme potansiyeline sahip görünüyor. Özellikle silajın yoğun kullanıldığı sistemlerde probiyotik ve deniz yosunu kullanmak bir şekilde metan çıkışını azaltıyor. Diğer yandan çiftlik gübresinin biyogaz tesislerinde parçalanması ve çıkan metanın enerjiye çevrilmesi, küresel ısınmayla topyekûn mücadele anlamında önem taşıyor.