Bundan beş yıl önce, Paşa'nın ölüm yıldönümünde bazı arkadaşlarımız bir faaliyet yapalım, diye bana gelmişlerdi...
Ben de, hiç yapılmamış bir işi yapalım ve yaptığımız iş geleneksel hale gelsin istemiştim ve ilk defa, Paşa'nın karargah yeri olarak kullandığı ve kaldığı yerlere çelenk koyalım, dedim.
Paşa, Yarımada'da altı noktada karargah kurmuştu. Savaşın seyrine göre de yer değiştirmiş. Bunlardan ilki Eceabat'taki ilk karargah yerine arkadaşlarımızla gittik... Paşa'nın vefat ettiği saatte de burada ilk törenimizi yaptık. Sonra, binanın içini ziyaret ettik... Burada, Paşa'nın Sofya'dan İstanbul'a gelişini, 19. Yümen'in kuruluş yerinin Tekirdağ il merkezi olduğunu öğrenişini ve Tekirdağ'a gelişini anlattım. Tekirdağ' daki hayatını ve temaslarını da anlattıktan sonra 57.Alay'la birlikte Maydos'a gelişini de burada anlattım.
Sonra Bigalı Köyü'ne gittik. Her gittiğimiz yerde anlatımlar yaptık.
Oradan180 rakımlı tepe altına, Kılıçbayırı Sırtı bölgesine geldik. Burada da çelenk koyma işini gerçekleştirdik... Savaşın buradaki safhasını anlattık.
Sonra Düztepe' yi geçerek Kemal Dere içindeki karargah yerine geldik. Burada da aynı faaliyeti yaptık. Ayrıca bu bölgede gerçekleşen savaşla ilgili bilgileri aktardık...
Oradan Conkbayırı'na geçtik. Atatürk Heykeli' ne çelenk koyduk ve bu tepe ve çevresindeki savaşları anlattık...
Oradan Kemalyeri'ne geldik. Yine mutad törenimizi yaptık. Burada da savaşla ilgili bilgileri verdik.
Sonra, Balıkçı Damları bölgesine geldik. Düşmanın ilk çıkartma anını ve savaşın safhalarını anlattık. Asteğmen Muharrem, Gelibolulu Süleyman Başçavuşu ve İbradalı İbrahim'i anlattık. Hem 27. Alay'ın savaşını hem de, 57.Alay'ın savaşa dahil oluşunu anlattık. Uşaklı Binbaşı Halis Ataksor'un 27.Alay 3. Tabur Komutanı olarak savaşa dahil oluşunu da anlattık.
Oradan mezarı belli olan şehitlerimizin yattığı Büyük Anafarta Köyü Şehitliği'ne geçtik. Burada da fazladan Süt Hüseyin'i anlattık. Şehit Alay İmamı ve Üsteğmen Hasan Tahsin'in mezarlarını ziyaret ettik. Çanakkale'de 68 Alay, 22 Tümen savaşmıştır. Şehit düşen Alay Komutanlarımızdan Halit Bey ve Yusuf Ziya Beylerin mezarlarını ziyaret ettik.
En son olarak da son karargah yeri olan Çamtekke 'ye giderek bu bölgenin önemini ve savaştaki fonksiyonunu anlattık. Sadece karargahları ziyaretimiz bile tam bir günümüzü almıştı.
Arkadaşlarımızla şehitlerimiz ve devletimizin kurucusu Yüce Atatürk' ümüz için, onları anmak ve hatırlamak için, farklı bir programı bundan beş sene önce yapmıştık...Bizden sonra bu konuyla ilgilenen olmadı ve bir daha da yapılamadı... İnşallah birileri ilgilenir ve geleneksel bir ziyaret programı gerçekleşir...
Bu vesileyle bize güç veren tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim...Ayrıca, bize bu ülkeyi bırakan ve bu topraklar üzerinde hür ve müstakil bir devlet olarak varlığımızı sürdürmemiz için mücadele veren tüm şehit ve gazilerimize de, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, binlerce teşekkürü bir borç bilirim. Bu gün varsak onların gayretleri sonucu varız...
Vatan savunmasında kaşlarından daha az bıyığı olan gençlerimizin fedakarlıklarını da unutmuş değiliz.
O yıl Temmuz Ayı sonları ile Ağustos Ayı başları Ramazan Ayı'ydı... İşte o dönemde, eller fitre verirken bizim gençlerimiz canlarını veriyordu... Varlığımızı borçlu olduğumuz bu kahramanları hiçbir zaman unutmamamız gerekir...
10 Kasım 1938 tarihinde aramızdan ayrılan Mustafa Kemal Atatürk' ü vefat yıldönümünde rahmet ve minnetle anarım.
Göz Yaşlarımızla...
Durağı cennet olsun...
Dua ile...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
**
Düşünmeye, okumaya, yazmaya ve konuşmaya devam...