Hafta sonu, Türkiye'de son yıllarda eğitim gündeminin önemli bir parçası haline gelen LGS (Liselere Geçiş Sınavı) var.

Hafta sonu, Türkiye'de son yıllarda eğitim gündeminin önemli bir parçası haline gelen LGS (Liselere Geçiş Sınavı) var. Tüm 8. sınıf öğrencilerini ilgilendiren bu sınav gelecekteki eğitimlerini ve kariyerlerini belirlemede önemli bir yere sahip.  

Ancak, LGS sadece öğrenciler için değil, aynı zamanda aileler ve eğitimciler için de stresli bir süreç olabilir. Bu süreçte öğrencilerin ve ailelerin doğru bir şekilde yönlendirilmesi, sınav kaygısının azaltılması ve başarıya giden yolda desteklenmeleri önemlidir.

Son yıllarda LGS'ye ilişkin bazı değişiklikler yapıldı ve bu da sistemin tartışmalara yol açmasına neden oldu. Sınavın içeriği, süresi, değerlendirme kriterleri gibi konularda yapılan değişiklikler eğitim camiasında ve kamuoyunda önemli bir yer tuttu.

Bu stresli zamanlarda, aileler için de LGS'nin sadece bir sınav olmadığını ve asıl önemli olanın öğrencilerin yeteneklerini doğru bir şekilde keşfetmek ve onları geliştirmek olduğunu unutmamak önemlidir. İyi bir eğitim almak tabii ki çok önemlidir fakat her çocuğun bireysel olarak kendine özgü yetenek ve idealleri de olduğunu göz önünde bulundurmalı ve çocuğumuzun mutlu olduğu alanlarda gelişmesine yardımcı olmalıyız.

Mesela siz çocuğunuzun doktor olmasını istiyor olabilirsiniz fakat onun hayali ressam veya sporcu olmak olabilir… O yüzden okul seçerken kendi hayallerinizi değil de çocuğunuzun ne istediğine, neyi hayal ettiğine özen gösterip destek verirseniz inanın daha mutlu ve başarılı nesiller yetişir.

Sınavlar hayatın içinde her konuda her zaman olacaktır. Çocuklarınızın hayatını başkalarıyla kıyaslayıp, aldıkları sınav sonucuna göre başarılı ya da başarısız olarak değerlendirmeyip ne istediğini anlayarak, destek vererek, eksiklerini tamamlamasına yardımcı olarak değiştirebilirsiniz. 

Tüm çocuklara şimdiden LGS’de başarılar dilerim…