Yapay zeka artık her işi görüyor. Hangi konuyu verirsen konuyla ilgili hemen bütün araştırmaları gözden geçirip anlaşılır bir şekilde sunum yapıyor. İsterseniz film bile hazırlıyor. Üzerine bilgiler eklendikçe bazı istatistik programlar kullanarak eğilimleri de belirleyebiliyor. Önemli olan konu hakkında bilgi sahibi olmak. Yoksa farklı yönlere de gidebiliyor. Uzmanlar kendi alanlarında meydana gelen değişimleri daha iyi takip edebiliyor.
Yapay zekâ ile yapılan bir çalışma, dünyanın büyük bölümünde sıcaklıkların daha önce tahmin edilenden çok daha hızlı 3 derece artacağını gösteriyor. Hükümetler arası İklim Değişikliği Panelinin tanımladığı karasal alanların çoğunun 2040 veya daha önce kritik 1,5 derecelik artış öngörüsünün de daha erken aşılacağına dikkat çekiliyor. Bir yerde iklim antlaşmaları ve küresel ısınmayla mücadele çalışmalarının çok işe yaramadığı da ortaya çıkıyor.
Güney Asya, Akdeniz, Orta Avrupa ve Sahra Altı Afrika'nın bazı bölgelerinin belirtilen yüksek sıcaklık eşiklerine daha erken ulaşacağı da öngörüler arasında bulunuyor. Diğer bir deyişle Anadolu coğrafyasının yakın gelecekte yüksek sıcaklık ve buna bağlı kuraklıkla daha büyük sorun yaşayacağı da gözlerden kaçmıyor.
Colorado Eyalet, Stanford ETH-Zürih Üniversitelerinde iklim bilimci araştırıcılar tarafından yürütülen araştırmada, önceki tahminleri iyileştirmek ve daha doğru bölgesel tahminler sunmak için birden fazla iklim modeli ve gözlemden gelen bilgileri birleştiren son teknoloji yapay zekâ transfer öğrenme yaklaşımının kullanılarak üretilen bilgiler şu şekilde sıralanıyor.
Yapay zeka tabanlı transfer öğrenme sistemini kullanarak sıcaklık artışlarını tahmin etmek için 10 farklı iklim modelinden gelen verilerin analiz edildiği çalışmada, 2040 yılına kadar 34 bölgede sıcaklığın 1,5 derece artması bekleniyor. Bu 34 bölgenin 31'inin 2040 yılına kadar 2 derecelik sıcaklık artışı yaşayacağı tahmin ediliyor. Yine bu 34 bölgenin 26'sının 2060 yılına kadar 3 derece sıcaklık artışı ile küresel ısınmadan daha fazla etkileneceğine dikkat çekiliyor.
Araştırma, bölgesel tahminleri iyileştirmek ve sınırlamak ve dünya çapındaki politika yapıcılar, bilim insanları ve topluluklar için eyleme geçirilebilir öngörüler oluşturmayı amaçlıyor.
Araştırmada sadece küresel sıcaklık artışlarına değil, aynı zamanda yerel ve bölgesel alanlarda meydana gelen belirli değişiklikler de ortaya konuyor.
Çok sayıda araştırma ve iklim modellemelerinin de kullanıldığı çalışmada, yöresel olarak meydana gelecek farklılıklar içerisinde Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü coğrafyalarda daha erken dönemlerde beklenen sıcaklık artışlarının yaşanacağı ihtimalinin ortaya çıkması, üretim deseni, su yönetimi gibi konularda ciddi kararlar alınması ve uygulanması gerektiğini gösteriyor. Halen tatlı suyun yüksek oranda tarımsal sulamada kullanıldığı Akdeniz coğrafyasında içme ve kullanma suyuna ulaşmada da sorun yaşanacağı ihtimalini de güçlendiriyor.