Memlekette Türk çiftçisi artan girdi fiyatları ve mevsim düzensizlikleri nedeniyle üretemez hale geliyor. Düzensiz, önü arkası belli olmayan, günlük alınan kararlarla uygulanan ithalat politikaları nedeniyle kazanamayan Türk çiftçisi ekimden uzaklaşıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu, tarımdaki enflasyon rakamlarını açıkladı. Aylık bazdaki artış, enflasyonun ne boyutlara geldiğini ortaya koydu. Çünkü, TÜİK'e göre aylık artış oranı yüzde 8,88.
TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Kasım 2024 rakamlarını açıkladı. Buna göre Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi, diğer anlamıyla da tarımda enflasyon yıllık bazda yüzde 46,91 artış gösterdi. Bu rakam aylık bazdaki artışı ise yüzde 8,88 olarak kayıtlara geçti.
Tarım-ÜFE'de (2020=100), 2024 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 8,88 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 37,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,91 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 48,83 artış gerçekleşti.
Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 9,35 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,59 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri, balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,70 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 19,49 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 4,91 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,93 artış gerçekleşti.
Hemen bütün dünyada gıda fiyatları düşüyor. Savaş halinde olan ülkelerde dahi gıda enflasyonu eksiyi gösteriyor. Korona salgınından bu yana uluslararası borsalarda da tarım ürünlerinde ve gıda fiyatlarında gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Buna karşın memlekette gıda enflasyonu hem üretim giderlerinde hem de ürünlerde alabildiğine artış gösteriyor. Aynı zamanda tarla ile tezgâh arasındaki makas da açılmaya devam ediyor.
Normal şartlarda üretim fazlası ürünlerde fiyat düşüşleri yaşanır. Pazara arzın arttığı ürünlerde fiyatların düşmesi beklenir. Özellikle depolaması zor olan taze sebze ve meyvede arzın arttığı durumlarda fiyatlar düşer. Ancak pazara arzın düştüğü ürünlerde ise fiyatlar yükselir. Türkiye’de bu ekonomi kuralları neredeyse çok sağlıklı işlemiyor.
Ters giden ekonomik koşullar nedeniyle, ücretli kesimin baskılandığı, açlık sınırının altında yaşamaya zorlandığı bir dönem yaşanıyor. Bütün gıda ürünlerinde tarla ile tezgâh arasındaki makas satış ve gizlenen enflasyon nedeniyle sürekli artıyor. Çünkü hemen bütün hizmetlerde maliyetler sürekli olarak artıyor. Maliyet artışları, tarladaki ürünün yok fiyatına satılmasına neden oluyor. Oysa üreticinin kazandığı ekonomik koşullarda hiçbir üründe arzın düşmesi gibi bir sorun ortaya çıkmaz.