Türkiye topraklarının %99’u organik madde fakiri. Çok az bir kısmında orta düzeyde organik madde bulunuyor. Dolayısıyla bitkisel üretimde daha fazla gübre ve diğer sentetik kimyasallar kullanılmak zorunda kalınıyor. Hayvan varlığı yönünden büyük bir potansiyel bulunmasına rağmen, geri dönüşümdü ciddi yetersizlik bulunuyor.

Solucan gübresi önemli organik madde kaynakları içerisinde yer alıyor. Temeli solucan yetiştiriciliğine dayanıyor ve sonuçta son derece kaliteli, organik madde, humik ve fulvik asitlirce zengin bir gübre ortaya çıkıyor. Solucanlar, organik maddeleri besin açısından zengin komposta parçalayarak, toprak yapısını iyileştirerek ve toprak havalandırmasını artırarak toprak sağlığında hayati bir rol oynuyor.

Organik gübrenin en önemli faydalarından biri toprağı zenginleştirmesidir. Solucan gübresi azot, fosfor ve potasyum gibi temel besinleri sağlayarak toprak verimliliğini artırıyor.

Organik atıkları geri dönüştürerek, çöplüklere gitmesine izin vermek yerine değerli komposta dönüştürmede solucan yetiştiriciliği hayati önem taşıyor. Evlerde ortaya çıkan çaydan tutun da meyve kabuklarına kadar her türlü organik materyal solucan yetiştiriciliğinde kullanılabiliyor.

Solucan gübresi, topraktaki su tutulmasını, havalandırmayı ve mikrobiyal aktiviteyi iyileştirerek bitkilerin daha sağlıklı büyümesini sağlıyor.

Kimyasal gübrelere olan ihtiyacı azaltması sürdürülebilir ve çevre dostu bir uygulama olması solucan gübresinin önemini daha da artırıyor.

Aslında solucan kompost benzeri maddelerle veya kompost yapımında kullanılan materyallerle beslenirken, organik materyali daha kaliteli hale getiriyor.

Solucan gübresi üretiminde en yaygın kullanılan solucan türü, dar alanlarda organik maddeleri hızlı ve etkili bir şekilde sindirme yeteneğiyle bilinen kırmızı solucandır. Bunun yanında diğer bazı türler de kullanılmaktadır.

Tarla tarımında, evlerin önünde bulunan çim alanlarında, bağ ve bahçe tarımında toprağı zenginleştirmede solucan gübresi kullanımını son derece etkili olmaktadır.

Solucan gübresinin en önemli fonksiyonu geri kazanımdır. Geri dönüşüm programlarında solucan yetiştiriciliği neredeyse en önde gelen uygulamadır.

Solucan yetiştiriciliği çok zor değildir. Solucan yetiştiriciliğinde istikrarlı koşullara ihtiyaç vardır. Sıcaklık ve nem dalgalanmaları solucan aktivitesini düşürmektedir.

Karınca ve bazı kemirgenler solucan gelişimine zarar verebilmektedir. Bazen solucanın istemediği organik materyaller solucanı performansını zayıflatabilmektedir. Buna karşın yanlış besleme miktarları da solucan sağlığını ve kompost verimliliğini etkileyebilmektedir.

Kompostun hasadında solucanlara zarar vermemekte yarar vardır. Yine bazı hastalıklarla mücadele etmek solucan sağlığına özen göstermek gübre üretimini artırmaktadır.

Memlekette solucan gübresi üretimi için epey yatırım yapıldı. Ancak henüz pazarlama kanalları kurumsallaşmada arzu edilen seviyeye gelmedi. Örgüt kurulmuş olsa bile üreticide solucan gübresi talebi düzensiz oluşmaktadır. Pazarlamanın kurumsallaşmasında yarar vardır.