Havalar nihayet soğudu ve arılar salkım oluşturmaya başladı. Bir yerde oksalik asit uygulama zamanı da geldi sayılır. Oksalik asit tedavisi, bal arılarındaki Varroa akarlarının sayısını azaltmanın etkili bir yöntem olarak kabul ediliyor.
Oksalik asit, birçok bitkide bulunan ve hayvanların metabolizması tarafından üretilen doğal bir bileşiktir. Laboratuvarda da üretilebiliyor. Ayrıca insanlar da dahil olmak üzere memelilerin safra ve terinin bir bileşenidir. Ancak oksalik asit insanlar için toksiktir. Neden olduğu hasar ciddi, hatta ölümcül olabilir ve bu nedenle kullanımı sırasında cildi, gözleri ve solunum yollarını korumak gerekir.
Oksalik asit, Varroa için biyolojik bir kontrol yöntemi olarak kabul edilir. Birkaç bilimsel çalışma, Varroayla mücadelede etkinliğini kanıtlamıştır.
Bal arısı kolonilerinin oksalik asitle tedavisi 1980'lerden beri dünyanın çeşitli yerlerinde kullanılmaktadır.
Oksalik asit esas olarak iki şekilde uygulanabilir. Birincisinde kovanlara damlatılmak üzere şeker ve oksalik asit karışımı hazırlanır. İkincisi ise buharlaştırma yöntemidir. Damlama yönteminin etkinliği %20 civarındadır. Buharlaştırma yöntemi ile %82 oranında başarı sağlanmaktadır.
Oksalik asit uygulamasından en iyi sonuçlar yavru sayısının en düşük olduğu dönemde alınmaktadır. Bu nedenle, oksalik asit genellikle sonbaharın sonlarında veya kışın uygulanır.
Oksalik asit uygulamasında yüksek dozlarla da araştırmalar yapılmıştır. Dozun arttırılmasıyla varroa ölüm oranları artmaktadır. Ancak doz artımında arılar da zarar görmektedir. Kovan başına 2.5 gram ve üzerinde uygulamalarda koloni gelişimi yavaşlamaktadır. Ancak yapılan deneylerde yüksek doz uygulanan kolonilerin yaz ortasına doğru diğer kolonilerden daha yüksek nüfusa ulaştığına dair tespitler bulunmaktadır.
Şeker ve oksalik asidin suyla karıştırılarak uygulanmasında başarı performansı düşmekle birlikte çok defa tekrarlanabilir olması nedeniyle bazı arıcılar tarafından tercih edilmektedir. Koloni çöküşlerinde en büyük etken olarak kabul edilen varroa ile mücadelede arıcılar her yolu denemektedir. Şerbetle uygulamanın en önemli sorunu kovan açıp çerçeve aralarına uygulanmasıdır. Bu da ancak iyi havalarda mümkündür.
İki uygulamayı rotasyonlu olarak da uygulamak mümkündür. Soğuk günlerde buharlaştırma uygulamak, havaların iyi olduğu günlerde kovan kontrolleri esnasında şerbetle uygulamak oksalik asit etkinliğini artırmaktadır. Önemli olan varroayı baskı altında tutmaktır. Asi halde nüfusun arttığı dönemde mücadelelerin etkinliği önemli derece düşmektedir. Özellikle kapalı gözlü yavrunun arttığı dönemlerde ne buharlaştırma ne de şerbetle oksalik asit uygulanması çok etkili olmamaktadır.