Varroadan bıkan arıcılar yakın gelecekte yeni bir akar ile tanışacaklar gibi görünüyor. Güney Asya kökenli olan bu akar sıcaklık artışıyla birlikte yayılım alanını da genişletiyor.

Tropi akarları Asya'ya özgü ve çoğalmak için daha çok doğal alanlarda Apis dorsata gibi Asya'nın dev bal arılarının yavrularını kullanıyor. İki tür tropi akarı (Tropilaelaps clareae ve T. mercedesae) da Avrupa bal arılarını (Apis mellifera) konak olarak kullanabiliyor. Tropi akarları, erkek arı ve işçi arı pupalarının hemolenfinden (kanından) beslenen ve bal arısı yavrularında üreyen dış parazit akarlar olarak tanımlanıyor.

Tropi akar istilası, deforme olmuş pupalar ve yetişkinler (bodurlaşma, hasarlı kanatlar/bacaklar/karınlar), parazitik akar sendromu (PMS) ve koloni azalması gibi bal arısı kolonilerine ciddi zararlar veriyorlar. Bulaşık kolonilerden diğer kolonilere geçiş, yayılma yabani arılar vasıtasıyla, özellikle eşek arıları vasıtasıyla gerçekleşiyor.

Tropi akarları koloninin sağlığını ve hastalık duyarlılığını azaltan virüsleri de yayabiliyorlar. Kovan içerisinde varroanın yaptığı hasarlara benzer hasarlara neden olabiliyorlar. Çevre ülkelerde görülmeye başlayan bu akarın Türkiye’de de gelme ihtimali uzak görünmüyor.

Tropi akarlarının yaşam döngüsü birçok yönden varroa akarlarına çok benziyor. Her iki tropi akar türü de bal arısının yavru evrelerini kullanan dış beslenicilerdir. Bununla birlikte tropi akarlarının yaşam döngüsü çok daha kısadır ve bu nedenle varroa akarlarından çok daha fazla üreme oranına sahiptirler. Bu daha fazla üreme oranı nedeniyle, araştırmalar bazı kovanlarda bir bal arısı kolonisindeki her varroa akarına karşılık yaklaşık 25 tropi akarı olabileceğini göstermiştir. Buna karşın, yetişkin arılar üzerinde birkaç ay yaşayabilen varroa akarlarının aksine, tropi akarları yetişkin bir işçi arı üzerinde yalnızca yaklaşık 3 gün yaşayabiliyor. Yetişkin tropi akar ağızlığı yetişkin duvar zarını delemiyor ve bu nedenle yetişkin işçi arılarla beslenemiyor. Bu nedenle tropi akarları yaşamlarının büyük bir kısmını kuluçkalıkta geçiriyorlar. Neticede yavru olduğu sürece bal arısı kolonisinde üremeye ve neslini sürdürmeye devam ediyorlar.

Dişi tropi akarı, kapatılma sürecinde olan işçi ve erkek arı yavru hücrelerine giriyor ve 1-4 arasında yumurta (genellikle 3 veya 4) bırakıyor. Yumurtadan yetişkine gelişim yaklaşık bir hafta sürüyor ve yetişkin akarlar (genellikle yaklaşık 2-3) ortaya çıkan genç yetişkin arıyla birlikte yavru hücresinden çıkıyor. Kapatılmış hücredeyken akarın larva/nimf aşaması beyaz renkte olup gelişen yavruyla besleniyor.

Yetişkin tropi akarları, yaklaşık 1 mm uzunluğunda ve genellikle 0,5 mm genişliğinde olup, varroa akarının yaklaşık üçte biri büyüklüğünde, kırmızı-kahverengi renge sahip bulunuyor. Tropi akarlarının yetişkin arılarda çok uzun süre yaşayamayacağı düşünüldüğünde, yetişkin akarların büyük çoğunluğu (%95'ten fazlası) genellikle ergin arının kapatılmış yavru hücresinden çıkmasından sonraki 2 gün içinde çiftleştiği ve yumurta bırakmak için ağzı açık yavru hücrelerine döndüğü hesap ediliyor.