Bütün dünyada gıda enflasyonu düşerken memlekette artıyor. Tarla ile tezgâh arasındaki uçurum büyüyor. Memleketi idare eden zihniyet itibardan tasarruf olmaz zihniyetiyle har vurup harman savururken, yap işlet soy felsefesiyle memleket kaynaklarını yandaşların cebine aktarırken millete pahalıysa almayın diye öğüt veriyor. Önce kendin tasarruf yapacaksın, memleket malı topluiğneyi bile zayi etmeyeceksin ki millet senin dediğini yapsın.
Geçen sene emekli yılı ilan etmişlerdi. Emeklilerin canına okudular. Canından bezdirdiler. Onbeş bin liraya üniversite öğrencileri tek başına bile geçinemezken, bir ailenin mutfak masraflarını karşıması zaten imkansızdı. Tuttular bu sene de aile yılı ilan ettiler. Açlık sınırının altında milyonlarca ailenin sefaletine şahit olacaklar. Sanki milletten intikam alıyorlar.
Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) yayımladığı rapora göre sadece kasım ayında 255.124 kişi kredi kartı borcunu ödeyemediği, asgari borcunu kapatamadığı için yasal takibe alındı. 2024 yılı yüksek faiz oranlarına rağmen vatandaşın bir yandan kredi ve kredi kartı borçlanmalarını daha da arttırdı. İnsanımız yaşam şartlarını ne kadar asgariye indirse de özellikle sabit gelirliler artan fiyatlar karşısında ne yazık ki daha da batmak zorunda kaldı.
Belirtilen rapor oldukça ayrıntılı bir şekilde milletin borçlarını ortaya koyuyor. Geçen yılın 11 aylık döneminde bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 1 milyon 664 bin kişiye ulaşmış. Bu rakamlar 2023 yılına göre %40’a yakın artmış görünüyor. Sadece kredi kartı borcu yüzünden yasal takibe düşenlerin oranı ise %60’ı buluyor.
Bankaların varlık yönetim şirketlerine devrettikleri bireysel kredi ve kredi kartı borçları da toplandığında Kasım 2024 itibarıyla borcu devam eden batık müşteri sayısı 3 milyon 889 bini geçiyor. Aralık 2024 bunun içinde yok. Dahil edilirse rakam 4 milyonu çoktan geçecek gibi görünüyor. Takipteki bireysel krediler tutarı 29 milyar 443 milyon TL’den 56 milyar 989 milyon TL’ye yükselmiş. Neredeyse iki katına çıkmış. Kredi kartlarında yasal takibe düşen para miktarı ise 15 milyar 382 milyon TL’den 53 milyar 837 milyon TL’ye çıkmış. Buradaki artış oranı çok daha yüksek.
Bankalararası Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre 27 Aralık 2024 itibarıyla bankacılık sektörünün toplam takipteki alacaklar tutarı 287 milyar 512 milyon TL’ye ulaşmış görünüyor. Batık kredi miktarı da yarı yarıya artmış durumda.
Millet zaten tasarruf ediyor. Kredi kartlarının bilinçsiz kullanıldığını hiç kimse iddia edemez. İnsanımız kendini idare etmeye, karnını doyurmaya, işin özü kendini geçindirmeye çalışıyor. Pahalıysa alma demekle bu iş çözülmez. Vergi, sigorta ve benzeri harçlara %50’nin üzerinde zam yapan devlet değil mi? Bunlar bir şekilde her türlü mal ve hizmetlere yansımayacak mı?