Kış ayları, spor yapmayı bırakmak için bir bahane değil; aksine, açık havanın serinliği vücudumuzu dinç tutmak için harika bir fırsat sunar. Kışın spor yapmak, gerekli önlemler alındığında sanıldığının aksine hastalıklara sebep olmaz. Soğuğa bağlı üşüyen vücudun kan akışı spor sayesinde hızlanır. Yoğun aktivite nedeniyle vücut daha çok sıvıya ihtiyaç duyar ve böylelikle daha çok su tüketilir. Günlük 2-3 litre su tüketmek de vücuttaki zararlı toksinleri temizler. Yağ yakımı daha fazla olur ve hareket kabiliyetini artırır.
Çünkü açık havada yapılacak egzersiz ile vücut zindeliği artıyor, kaygı ve depresif yapıda düzelme oluyor ve moral yükseliyor. Ayrıca soğuk havanın getirdiği ek yük nedeniyle kışın yapılan egzersizlerde daha çok kalori harcanıyor ancak bilinçli yapıldığı takdirde.
Ancak soğuk havada spor yapmanın keyfini çıkarırken, sağlığımızı korumak için bazı önemli kurallara dikkat etmek gerekir. Bugün soğuk havada spor yaparken sağlığımızdan olmamak için dikkat etmemiz gerekenlerden bahsetmek istiyorum.
Soğuk Hava Sporlarınının Keyfini Çıkarmak İçin İpuçları
Kışın sokağa çıkmak pek cazip gelmese de, düzenli spor yapmanın önemi yadsınamaz. Peki, soğuk havada spor yaparken nelere dikkat etmeliyiz? İşte kış sporlarının keyfini çıkarırken sağlıklı kalmanın püf noktaları;
Bilinçli Giyinin
Kışın spor yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, bilinçli giyinmek. Hava kaç derece olursa olsun, vücut sıcaklığınızı 37 derecede tutmaya yönelik tedbir alın. Aksi halde vücudunuzun sıcaklık düzeni değişecek ve soğuk havanın bütün olumsuz etkilerine karşı vücut savunmasız kalacaktır.
Bu noktada yapılan en büyük hata ise çok kalın giyinmek oluyor. Çünkü kalın giyinmek erken dönemde terleme, soğuma ve üşümeyle sonlanıyor. Bunun sonucunda da vücut hem direncini kaybedip enfeksiyonlara karşı savunmasız hale geliyor hem de sporun erkenden sonlanmasına yol açıyor.
Kat kat giyinmeye özen gösterin. Böylelikle ısındıkça üstünüzdeki kıyafetleri çıkarabilir ve dinlenmeyle birlikte tekrar giyebilirsiniz. Bunun için içlik, orta katman ve dışlık olmak üzere katmanlı giyinmek idealdir. İçlik terinizi emerken, orta katman ısıyı korur ve dışlık ise rüzgarı geçirip suyu içeri almamalıdır.
Doğru Ayakkabı ve Çorap Seçimi: Su geçirmez ve sıcak tutan, ayak bileğinizi destekleyen spor ayakkabıları tercih edin.
Koruyucu Ekipman: Şapka, eldiven ve atkı gibi koruyucu ekipmanlarla vücudunuzun ısı kaybetmesini engelleyin.
Isınma Hareketlerini İhmal Etmeyin !
Soğuk havaya çıkmadan önce, kapalı ortamda, en az 5 dakika ısınma hareketi yapın. Dışarıya çıktıktan sonra sporun ağırlık derecesini kademeli olarak arttırın. İlk 10 dakikada hafif tempoda yapın ve 5 dakikada bir, 30 saniye dinlenin. Spora ara verdiğinizi an vücut ısınız hızlıca düşmeye başlayacağı için soğuma süresini kapalı ortamda geçirin.
Egzersiz Süresi ve Şiddeti: İlk başlarda kısa süreli ve hafif egzersizlerle başlayın. Vücudunuz soğuğa alıştıkça süre ve şiddeti artırabilirsiniz.
Vücut Isınızı Koruyun !
Hızlı tempolu yürüyüşler, koşu, bisiklet, buz pateni ve kayak ile orta ve yüksek derecede egzersizlerde önemli miktarda ısı açığa çıktığı için vücudun soğuktan etkilenme oranı daha düşük oluyor. Bunun aksine yavaş tempolu yürüyüş yaparken açığa çıkan ısı miktarı az olduğundan vücut ısısını korumak zorlaşabiliyor ve bu nedenle yavaş tempolu yürüyüşün soğuk havalarda tercih edilmemesi gerekiyor.
Su Tüketmeyi İhmal Etmeyin
Kış sporlarında da yaz mevsimiyle karşılaştırılacak kadar sıvı kaybı oluyor. Üstelik bu durum çoğunlukla fark edilmiyor. Bu nedenle mutlaka bol miktarda su tüketmeye özen gösterin. Meyve suları ve enerji içecekleri, içerdikleri karbonhidrat nedeniyle önerilmiyor.
Hava Koşullarını Takip Edin
Yağmur, kar veya aşırı soğuk gibi olumsuz hava koşullarında dışarıda spor yapmaktan kaçının. Yağışlı havada ve tipide spor yapmamak daha doğru olacaktır. Uygun donanımla -17 ile -18 dereceye kadar spor yapılabileceği belirtiliyor. Ancak burada hissedeceğiniz sıcaklık çok önemli. Dolayısıyla yağışlı havalarda, tipide ve kuvvetli rüzgarda kapalı alanlarda spor yapmanız en akıllıca seçim olacaktır.
Mutlaka Duş Alın
Öncelikle terin vücut üzerinde soğumasını engellemek için spor sonrasında içliğinizi mutlaka değiştirin. Spordan sonra, 10 dakikalık soğuma periyodu sonrasında duş alabilirsiniz. Alacağınız duş sayesinde vücut üzerindeki terin soğuması engellenecek, ortaya çıkan ısı stabilize edilecek ve ani soğuma önlenmiş olacaktır.
Unutmayın, soğuk havada spor yapmak sağlığınız için birçok fayda sağlarken, dikkatli olmak da oldukça önemlidir. Bu ipuçlarını takip ederek kış sporlarının keyfini çıkarabilir ve sağlıklı kalabilirsiniz.
Not: Bu yazı, genel bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa doktorunuza danışmadan yeni bir egzersiz programına başlamayın.