Ender bulunan elementlere çok görev yüklemiş insanoğlu. Yenilmez içilmez onlarca maden var paradan çok daha değerli. Bir tek demir TL’ler masrafının altında kalıyor.
Memleketin dört bir tarafı deliş deşik edildi. Her tarafta altın arıyorlar. Daha ararken yer altı sularının sitemlerini bozuyorlar. Tahribat daha ararken başlıyor. Çıkarma ve işleme aşamalarında ise siyanür başta olmak üzere dünyanın kimyasalı kullanılıyor.
Geçtiğimiz Cuma günü Balıkesir Gökçeyazı-Sarıalan Altın Madeni ile ilgili bilirkişi keşfi vardı. Gökçeyazı ve Çevre Gönüllüleri maden bölgesine çıkartma yaptı ama mahkeme heyeti kapı şaşırtarak çevre gönüllülerini maden sahasından uzak tuttu. Oysa müdahillerin incelemeler esnasında söyleyecekleri son derece önemliydi. Bursa Milletvekilimiz Orhan Sarıbal çok gayret etti ama mahkeme heyeti sadece dosyada ismi olanları içeri aldı. Sanki askeri bölge gibiydi yer. Sanki eroin imal ediyorlar. Meksika’da uyuşturucu imal edilen yerler böyle korunuyor. Köylülerimiz kendi tarlalarının yanına gidemediler.
Neticede davalı taraf tam takım, bilirkişi heyeti tam takım, davacı tarafı sadece iki kişiden oluştu. Mahkeme heyeti, adaletten uzak, adil olmayan bir heyet oluşturarak keşif yapmış oldu.
Kazdağları Koruma Derneği, TEMA Vakfı, Gökçeyazı Türkmen Dağı Koruma Derneği, cevval ve gözüpek yönetici ve idari kadrolarıyla havanın, suyun, toprağın, doğanın temiz ve sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere taşınması için ellerinden geleni yapıyorlar. Emekleri yerde kalmasın.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Bir başka özelliği de saf haldeyken çok yumuşak olmasıdır. Hem kararlı bir element olması, hem de çok kolay şekil verilmesi değerini daha da arttırmaktadır. Altın bütün bu özellikleriyle tarih boyunca en kıymetli element sayılmıştır.
Altına önem veren eski medeniyetler arasında; Yunan, İran, Makedon, Asur ve Lidya medeniyetleri de yer almaktadır.
Halen dünyada çıkarılmış halde 180 bin ton civarında altın bulunmaktadır. Altının çoğunluğu ABD başta olmak üzere zengin ülkelerin merkez bankalarında saklanmaktadır. Bu altının değeri 6,5 trilyon dolara yakındır. Kütle olarak iki adet yüzme havuzunu dolduracak kadardır.
Altın elde etmek için genellikle sodyum siyanür kullanılmaktadır. Halen başka türlü bir ayrıştırma işlemi bulunmamaktadır.
Dünyada en fazla altına sahip ülkeler ABD, Almanya ve İtalya’dır. En zengin altın rezervine sahip ülkeler ise, Avusturalya, Rusya ve Güney Afrika Cumhuriyeti’dir. Dünyada halen altının %80’i çok uluslu şirketler tarafından çıkarılmakta ve işlenmektedir. Diğer bir deyişle şirketler zengin olurken altının çıkarıldığı bölgelerde insanlar sağlık sorunlarıyla baş başa kalmaktadır.
Altın elde etmede kullanılan siyanür, bütün canlılar için zehirleyici ve öldürücü etkilere sahiptir. Çok güvenli ve disiplinli işletmelerde dahi, siyanür kullanımına bağlı olarak çok ciddi çevre felaketleri ortaya çıkmaktadır.
Altın aramaları ve işletmeleri uzun süredir gündemi oluşturuyor. Evet, altın çıkarmada kullanılan siyanür bütün canlılar için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Ne kadar disiplinli olunsa da, küçük ihmaller, telafisi imkânsız çevre felaketlerine neden olmaktadır.
Altın işletmeciliğinde kullanılan siyanür doğrudan zararlı bir madde olmakla birlikte, yakın çevresindeki tarımsal ürünler için de pazarlama riski oluşturmaktadır.