Aslında Truva Bakır İşletmesinin talan ettiği alanda davullu zurnalı kutlama yapmak gerekirdi ama hem hava soğuk hem de firmanın çekildiğini görmek gerekiyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğini ne kadar tebrik etsek az. Dernek yönetimi Başta Süheyla Doğan olmak üzere doğanın, yeşilin yılmaz bekçilerini, savaşçılarını kutlamak gerekiyor. Çok emek veriyorlar. 2025 yılının en güzel haberini sayelerinde aldık.

Kazdağı’nda Cengiz Holding’e ait Halilağa bakır altın madeninin işletme iznine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Yürütmeyi durdurma kararı iki buçuk ayda 1 milyonu aşkın ağacı kesen şirketin faaliyetlerini durdurulacak mı bilinmez ama Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yetkililere maden faaliyetlerinin derhal durdurulması çağrısı yaptı. Daha fazla tahribat yapılmadan faaliyetlerin sonlandırılması gerekiyor. En azından hafriyatın önüne geçmekte yarar var.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Hacıbekirler Köyü yakınlarında faaliyete geçmek için çalışmalarını hızla sürdüren Cengiz Holdinge ait Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama tesisi projesi için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 24/07/2024 tarihinde işletme izni verilmişti. Madenin işletme iznine karşı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından açılan ve yürütmenin durdurulması da talep edilen davada karar çıktı.

Davaya bakan Çanakkale 2. İdare Mahkemesi bakır işletme izni verilen alanın ÇED incelemesinden geçen alandan daha geniş olduğuna yönelik iddiayı araştırmak için şirketten karşılaştırmaya elverişli sınırları çizilmiş haritaları istedi. Gelen haritalardan bakır işletme izninin ÇED sahasından farklı bir alana verildiği sonucuna ulaşan mahkeme, “Bu durumda, uyuşmazlığın çözümü için işletme izin alanının tamamına ÇED izni alınması gibi bir zorunluluğun mevcut olup olmadığı hususunun netleştirilmesi gerekmektedir. İşletme izni verilmesi için aranan izinlerden birinin de ÇED izni olduğu, ÇED süreci tamamlanmamış bir alanla ilgili maden işletme izni verilemeyeceği, işletme izni verilen alanın ÇED sahası içerisinde kalmak kaydıyla daha küçük bir alana verilmesi mümkünken, çevresel etki değerlendirmesine tabi olup işletilecek maden için verilen işletme izninin ÇED sahası dışına taşmasının mümkün olmadığı, aksi bir değerlendirmenin işletme izni verilmesi için ÇED izni aranmasının mantığı ile uyuşmayacağı anlaşılmaktadır” denildi.

Mahkeme kararını değerlendiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıklarını Koruma Derneği yaptığı açıklamada “Halilağa Bakır Madeni işletme izni artık yok hükmünde! Halilağa Madeninin tüm madencilik faaliyetlerinin acilen durdurulması gerekiyor. Başta MAPEG ve Çanakkale Valiliği olmak üzere, yetkili ve sorumlu olan kurumları madencilik faaliyetini durdurmak üzere göreve çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yanlışa devam etmenin bir anlamı yok. Sahada sadece bağcılık yapılıp işlense, dünyanın en kaliteli kanyağı ile madenden kat be kat daha fazla gelir elde edilir. Elmas çıksa doğal güzellikleri tahrip etmeye değmez.