Hukuk Herkes İçin Gereklidir
Ümit Özdağ ile ilgili gözaltı kararı üzerine basından gördüğüm kadarıyla konuyu değerlendirdim. Dosyayı görmediğim için harici bir husus var ise bu konuda düzeltme hakkımı saklı tutarak meseleye genel çerçeveden usuli ilkeler bazında bakışım şöyledir;
5271 sayılı yasada düzenlenen koruma tedbirleri ölçülülük ilkesine uygun kullanılmalıdır.
CMK’nın 91/2 maddesi “gözaltına alma, bu tedbirin soruşturma yönünden zorunlu olması ve ….” demek suretiyle gözaltı için sadece suçun işlendiğine dair somut delil olması kriterini yeterli görmediğini belirtmektedir.
Yakalama emri ile ilgili düzenleme olan CMK 98/1 “soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli hakkında …” ibaresine yer vermektedir.
TCK 299. Maddesinde düzenlenen suç tipi ise CMK 100’de belirtilen tutuklama sebeplerinin kuvvetli şüphe halinde karineten var sayılabileceği katalog suçlardan değildir.
TCK 299. Maddesi mucibince basit hali 1-4 yıl hapis cezası olarak düzenlenen ve kovuşturulması Adalet bakanı iznine tabi bir suçta koruma tedbirlerine başvururken son derece ölçülü olmak ve son çare ilkesinden ayrılmamak gerekir.
Bir diğer husus da meselede Negatif statü hakları ve Aktif statü hakları içerisinde yorumun mümkün olup olmadığı konusudur.
Hukuk herkese lazım olur. Koruma tedbirleri adı üstünde tedbirdir amacına uygun kullanılmaması Hukuk Devleti ilkesini zedeler.
Gözaltına alınan kişinin görüşlerine katılmamak başka bir şey hukuki müesseselerin doğru ve adil tatbiki başka bir şeydir.
Saygılarımla