İletişim çağı, pek çok haberi birleştirme ve ilişkilendirme şansı veriyor. Sıklıkla duyduğumuz haberlerin önemi azalsa da yine bazı gelişmelerin farkına varmamak imkânsız.

İletişim çağı, pek çok haberi birleştirme ve ilişkilendirme şansı veriyor. Sıklıkla duyduğumuz haberlerin önemi azalsa da yine bazı gelişmelerin farkına varmamak imkânsız. Artık sokaklar sabıkalı kaynıyor. Belli ki cezaevlerinde yatacak yer yok.

Şu sabıka işlerinin önün geçilemeyecek bir türlü. Daha önce çıkarılan af yasalarıyla gündeme geliyordu bu sabıkalılık konusu ama son zamanlarda meydana gelen olaylara bakıldığında cezaların yetersizliği, cezaevinin ıslahattan uzak oluşu dikkati çekiyor.

Yüzlerce binlerce haber izliyor millet. Sabıkalı sayısı süratle artıyor. Sabıkalılarla ilgili eskiden beri haber yapılıyor ama haberlerde şeytana taş çıkartan vakalar da görülüyor. Kim saldı buları demeden edemiyor insan.

Alkollü sürücü dehşet saçtı. Zincirleme kazaya neden olan alkollü sürücünün daha önce de benzer şekilde yakalandığı ve ehliyetine el konulduğu anlaşıldı. Daha önce hem yakalanıp, hem ehliyetine el konan sürücü, sonuçta ölümlü kazaya neden oluyor. Yine küçük bir ceza alıyor ve sokak jargonuyla ifade edecek olursak ucuz yırtıyor. Daha önceki suçlardan ucuz kurtulmasaydı, belki dehşet saçamayacaktı. Kazada mağdur olanlar, adaletin yerini bulması için hukuk mücadelesi veriyor. Mağduriyetleri giderilecek mi? Elbette hayır. Sadece suçlu layık olduğu cezaya çarptırılırsa yüreklerinin acısı biraz hafifleyecek belki.

Üç hırsız, 78 yaşındaki bir yaşlıyı darp ederek paralarını aldı. Olaya bak. Dedeleri yaşındaki biçare bir insanı hem darp ediyorlar, hem de parasını alıp kayıplara karışıyorlar. Zavallı dedenin soygun anı güvenlik kameralarına takılıyor. Hırsızlar kısa sürede yakalanıyor. Daha önce yirmiye yakın hırsızlık olayına karıştıkları tespit ediliyor. Demek ki bu adamlar yirmi defa hırsızlık suçundan yakalanmışlar ve önemli bir ceza almadan salıverilmişler. Cezaevine yirmi kere girip çıkan bu insanların, bu işi artık gelenek haline getirdikleri dikkati çekiyor. Cezalar caydırıcı olmamış ki, vahşice soyguna devam ediyorlar. Kanunlar yetersiz demek ki. İnsanımızı yetiştiremiyoruz bir yana, cezalar da işe yaramıyor.

Bir kızın çantasını alan kapkaççılar kıskıvrak yakalandı. Yakalanan kapkaççıların daha önce kırka yakın kapkaç olayına karıştıkları tespit edildi. Kırk defa yakalanan ve salıverilen sabıkalı kapkaççılar, tutuksuz yargılanmak üzere salıverildi. Bu hırsızlar büyük ihtimalle yeni bir kapkaç olayına karışacaklar, yine yakalanacaklar ve yeniden tutuksuz yargılanmak üzere salıverilecekler.

İki karısını öldüren adam, üçüncü karısının konuk olduğu televizyonda canlı yayına çıkabiliyor. Karısını öldürüp gömen adam aylarca televizyon programında canlı yayına çıkıyor ve programın son bölümünde cinayeti itiraf ediyor.

Benzeri şekilde binlercesinde olduğu gibi. Kamu vicdanını rahatlatmayan bütün kararların sonunda sabıkalılar yeni hukuksuz olaylara karışıyorlar. Çekirge bile üç kere sıçrayabilirken, bir sabıkalı sabıka sayısını nasıl kırka elliye çıkarabilir ki? Sabıkalılar sanki ödüllendiriliyor mu mu bu ülkede.

En son sabıkalının biri kendini uyaran Savcıyı dövdü. İnşallah bu kırılma anıdır. Artık önüne gelen sabıka kaydını artıramaz.