Bu sene yazlık ürünlerin gösterime çıktığı “Karaevli Tekirdağ Tarım ve Teknoloji Günleri” fuarında İş Bankasının İmece Kart’ın organize ettiği “Tarım Sohbeti” programına Ali Ekber Yıldırım ile birlikte iştirak ettik. Ali Bey, uzun yılların birikimiyle çiftçilerin sorunlarını ve destekleme politikalarını, desteklemelerdeki değişimleri anlattı. Yoğun katılımın olduğu sohbet programında çiftçilerimiz de ağırlıklı olarak örgütlerin zayıfladığını, sorunlarını dillendiremediklerini, her geçen yıl kazançlarını azaldığını dile getirdiler.
Sohbet programının geri kalan kısmında, geliştirilen ayçiçeği ve mısır çeşitlerini, bitki besleme ürünlerini, dijital teknolojik ürünleri ve mekanizasyon parklarını ziyaret etme fırsatı bulduk.
Karaevli Tarım ve Teknoloji fuarı uzun yıllardır Tekirdağ’ın Karaevli köyünde düzenleniyor. Aslında hem öğrenciler hem mühendisler ve özellikle çiftçiler için bir laboratuvar niteliğinde. Fırsatı olan herkesin görmesinde yarar var. Yakın coğrafyadaki Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatlarının, çiftçi örgütlerinin organizasyonuyla hemen bütün çiftçiler tarafından ziyaret edilmesinde yarar var.
Fuarda hemen bütün teknolojik ürünlerin, tarım makinalarının uygulamasını, çalışma şekillerini görmek mümkün. Yine belediyelerin ve bazı sivil toplum örgütlerinin ürünlerini, tarladaki ürünlere nasıl katma değer kazandırdıklarını da izleme imkânı var.
İnsanın elinden işleri alan makinalar sürekli çoğalıyor. Artık el değmeden hemen bütün işleri yapabilmek mümkün.
Traktör dünyası Türk tarımına uygun tipler üretiyor artık. Türkiye’de tarlaların çoğunluğu küçük ve çok parçalı. Bu nedenle küçük, manevra kabiliyeti yüksek traktörler de üretiliyor. Trakya, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da araziler büyüyor. Onlara uygun traktörle ve alet ekipmanları da bol miktarda üretilmiş. Hem bahçe işlerine daha uygun hem de güçlü traktörler de var.
Fuarlar tarımdaki gelişmeleri izlemek için önemli fırsatlar sunuyor. Yine fuar boyunca gerçekleştirilen sohbet ve eğitim programları da çiftçilerde farkındalık yaratıyor. Fuarların bir önemli özelliği daha var geniş zaman ayıranlar için. Çiftçilerin birbirleriyle tanışmaları ve üretim teknikleri hakkında fikir alışverişinde bulunmaları.
Çiftçiler bu sene üzgün. Neredeyse hiçbir üründen para kazanamadılar. Aslında ürün bol değildi. Tarla ile tezgâh arasındaki fark çok büyümüştü. Haliyle tüketicinin de alım gücü çok düştüğü için tezgâhta uzun süre bekleyen mallar, tüketilemeyen kavun, karpuz, domates gibi ürünler tarlada bekledi hep.
Toplantıda ekilemeyen tarlaların kiralanması da gündeme geldi. Bakanlığın açık tehdidini hemen herkes görüyor. Kazanamadığı için ekemeyen çiftçiyi tehdit ekmek boşuna elbette. Tarlayı sürüp on beş yirmi kilo buğday saçmayı herkes becerir. Önemli olan çiftçinin kazanması ve kazandığı için üretime devam etmesi.