Küresel ısınma sebeplerinden biri de metan. Çeltik tarlaları endüstriyel sığır çiftlikleri ve bataklık alanlardan kaynağını alan metan tedbir taahhütlerine rağmen artmaya devam ediyor.

Küresel ısınma sebeplerinden biri de metan. Çeltik tarlaları endüstriyel sığır çiftlikleri ve bataklık alanlardan kaynağını alan metan tedbir taahhütlerine rağmen artmaya devam ediyor. Karbondioksitten daha tehlikeli olmasına rağmen salınımı düşük olduğu için çok üzerinde durulmayan bu gaz aslında küresel ısınmanın önemli aktörlerinden.

Dünya, iklim değişikliğinin güçlü bir itici gücü olan metan emisyonlarını azaltma konusunda vurdumduymaz davranıyor. 150'den fazla ülke, küresel metan taahhüdü kapsamında son on yılda %30 oranında azaltma sözü verdiği halde metan emisyonlarının azaldığına dair herhangi bir gelişme görünmüyor.

Atmosferik metan konsantrasyonları artık sanayi öncesi dönemlere göre 2,6 kat daha artmış durumda. Metan emisyon oranları, dünyanın önde gelen iklim bilimcileri tarafından emisyon senaryolarında kullanılan en uç yörünge boyunca artmaya devam ediyor.

Metan, sulak alanlar gibi doğal kaynaklardan ve tarım, fosil yakıtlar ve çöplükler gibi insan veya "antropojenik" kaynaklardan gelen kısa ömürlü ancak oldukça güçlü bir sera gazıdır. Salınımdan sonraki ilk 20 yıl boyunca metan, atmosferi karbondioksitten yaklaşık 90 kat daha hızlı ısıtıyor ve bu da onu yakın vadede küresel ısınmayı sınırlamak için önemli bir hedef haline getiriyor. Ancak, metana yönelik artan politika odaklılığına rağmen, yeni tahminlere göre, son yirmi yılda toplam yıllık metan emisyonları %20 artmış görünüyor. Artışlar, öncelikle kömür madenciliği, petrol ve gaz üretimi ve kullanımı, endüstriyel sığır yetiştiriciliği ve şehir çöplüklerinin büyümesi, ayrışan gıda ve organik atıklardan kaynaklanan emisyonların büyümesiyle ortaya çıkıyor.

Yapılan çalışmalara göre sadece Avrupa Birliği ve Avustralya, son yirmi yılda insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarını azaltmış gibi görünüyor. En büyük artışlar ise Çin ve Güneydoğu Asya ülkelerinden geliyor.

Tam verilerin mevcut olduğu 2020'de, küresel metan emisyonlarının yaklaşık 400 milyon tonu veya %65'i doğrudan insan faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Çeltik yetiştiriciliği, çiftlik gübrelerinin gelişigüzel yığılması, fosil yakıt endüstrisi metan salınımında etkili görünüyor.

Sulak alanlardan ortaya çıkan metan salınımları hakkında kesin bilgiler bulunmamakla birlikte, yeni inşa edilen göl ve göletlerden de önemli miktarlarda atmosfere metan salınıyor. Sulak alanlardan atmosfere salınan metan miktarının tahmini olarak yıllık 30 milyon ton civarında olduğu belirtiliyor.

Bilim insanları, son yıllarda sulak alan ve tatlı su metan emisyonlarının yaklaşık üçte birinin, rezervuarlar ve gübre akışı, atık su, arazi kullanımı ve artan sıcaklıklar gibi insan kaynaklı faktörlerden etkilendiğini belirtiyor.

Son yıllarda meydana gelen sıcaklık artışlarında, yaz aylarında kırılan sıcaklık rekorlarında karbon emisyonu kadar metan salınımındaki artışın da etkileri bulunuyor.