Malum yaz bitiyor artık. Tazesinin olmadığı ürünlerin turşusunu kurma zamanı.
Malum yaz bitiyor artık. Tazesinin olmadığı ürünlerin turşusunu kurma zamanı.
Binlerce yıldır fermantasyon, gıdaları korumak, raf ömrünü uzatmak olmadıkları dönemlerde kullanmak için kullanılıyor. Her ne kadar tuz insan sağlığına zararlı ise de çoğu fermantasyon ürünü tuzundan arındırılıp tüketilebiliyor.
Lahana turşusu, kefir, ekşi mayalı ekmek en sağlıklı ürünler olarak biliniyor. Fermente gıdaların çoğunluğu probiyotik içerdiğinden bağırsak florasını iyileştirmektedir.
Fermantasyon sırasında bakteriler vitaminler ve faydalı metabolizma ürünler ortaya çıkıyor. Fermente gıdalar, laktik asit bakterileri gibi potansiyel olarak probiyotik mikroorganizmalar içerir. Bu laktik asit bakterileri bağırsaklarda geçirdikleri kısa süreye rağmen, gıda sindirimine yardımcı olurlar ve bağışıklık sistemini güçlendirirler. Fermente gıdalardaki probiyotikler, bağırsak duvarlarını da güçlendirirler. Ayrıca alerji ve egzama gibi hastalıkların önlenmesine ve tedavisine katkıda bulunurlar.
Korelilerin yaygın olarak kullandığı lahana turşusu ve diğer fermente sebzelerin tüketimi astım ve atopik dermatiti azaltmaktadır. Kaşıntıları önlediği bildirilmektedir.
Fermente süt ürünleri tüketimi mesane kanserinin önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Yoğurt içeren diyetler, yüksek kan basıncı, kan şekeri ve vücutta yağlanma gibi sorunlarda yararlı olmaktadır.
Fermente gıdalardaki laktik asit bakterilerinin, tümör gelişimini modüle ettikleri için bağırsak, karaciğer ve memedeki çeşitli tümör hücreleri üzerindeki kanser önleyici özelliklere sahip olduğu görülmüştür. Konjuge linoleik asit açısından zengin gıdalardan, özellikle peynirden oluşan bir diyet, menopoz sonrası kadınlarda meme kanserine karşı koruyucu olabilmektedir.
Fermente gıdaların ruh halini ve uykuyu iyileştirdiği biliniyor. Fermente gıdalarda bulunan prebiyotikler, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin büyümesini ve aktivitesini seçici olarak uyaran sindirilemeyen bileşenlerdir. Bu nedenle, fermente gıdalardaki prebiyotikler bağırsak sağlığını desteklediğinden ve çeşitli faydalı bakteri türlerinin büyümesini teşvik ettiğinden, fermente gıdalar, karamsar duyguları önlemekte, insanı mutlu hissettirmektedir. Bu durum, ruh halini stabilize etmeye, refah ve mutluluk duygularını düzenlemeye, kaygıyı düzenlemeye ve uykuyu kontrol etmeye yardımcı olan sağlıklı serotonin hormonu seviyelerini tesis etmektedir.
Uzmanlar, iyi bir uyku için, bağırsaklarınıza karşı nazik olmanız ve yatmadan önce yoğurt, lahana turşusu veya diğer sebze turşularından tüketmeyi öneriyor.
Fermente ürünler, turşular insan sağlığına önemli katkılar sağlıyor. Sağlıklı insanların tüketmesi sürekli öneriliyor. Bazı insanlarda olumsuz bazı gelişmelere neden olabiliyor. Bazılarında gaz ve şişkinlik yapabiliyor. Bu durum genellikle turşulardaki probiyotiklerin sindirim sistemindeki zararlı bakteri ve mantarları öldürmesinden ileri gelmektedir.
Nadir durumlarda lahana turşusu baş ağrısı ve migren gibi sorunlara neden olabiliyor. Histamin intoleransı olan insanlarda mide bulantısı da ortaya çıkabiliyor.
Geçmişte insanoğlu biberi, domatesi, lahanayı, bulunmadığı dönemlerde tazesine yakın olarak saklamanın yolunu turşu yaparak bulmuştur. Günümüzde ise faydaları saymakla bitmiyor.