Kışlık ekimlerin mevsimi geldi. Mayıs başında düşen yağışlardan sonra kurudu ortalık. Üstelik bütün aylar sıcaklık rekorları kırdı. Ekim ayı ortalarına geliyoruz neredeyse birkaç tıpırtıdan başka yağmur yok. Bazı yöreler dışında sulanan alanlarda dahi toprak kupkuru duruyor. Göletlerde su tükenmek üzere neredeyse. Bayramiç barajının dibi görünüyor. Bölge ciddi bir kuraklık yaşıyor. Yaz mevsimi de uzuyor artık.

Ülkemizin hemen bütün bölgelerinde olduğu gibi Çanakkale’de de kışlık ürünlerden en fazla buğday ekiliyor. Yine Çanakkale en fazla yulaf eken illerden biri. Arpa ve tritikale ekilişi nispeten düşük düzeylerde. Son zamanlarda arpa da iyi fiyat etmektedir. Buğdayın fiyatına yaklaştı neredeyse. Daha doğrusu buğday ithalatı yüzünden buğdayın serbest piyasada fiyatı arpaya yaklaştı.

Buğday yetiştiriciliğinde en önemli sorun ekmeklik kalitesinin düşük olmasıdır. Oransal nemi yüksek alanlarda ilkbaharda pas ve kök çürüklüğü hastalıklarının yaygınlığı gluten indeksini düşürmektedir. Aynı zamanda ilkbahar yağışlarının fazlalığı topraktaki azotu yıkamakta, en kritik dönemde buğday azot noksanlığı çekmektedir. Potasyumlu gübre kullanımı hastalık etmenlerinin etkinliğini düşürmektedir. Akıllı gübre kullanımı da azot yetersizliğini ortadan kaldırmaktadır. Erkenci çeşitler ise erme dönemine daha erken girdiğinden hastalıklardan ve azot eksikliğinden daha az etkilenmektedir. Sonuçta kaliteli ürün elde edilmektedir.

Çanakkale’de sulu tarım, Biga ve Kumkale ovaları başta olmak üzere oldukça geniş alanlarda yapılmakta, çeltik, domates, biber ve mısır yetiştiriciliği önde gelmektedir. Sulanan alanlarda yazlık ürünler yetiştirildiğinden kış döneminde tarlalar boş kalmaktadır. Boş kalan dönemde sezonun değerlendirilmesinde yarar vardır. Bu amaçla fiğ türlerinden ve yembezelyesinden yararlanmak mümkündür. Sulu tarım yapılan alanlarda her ne kadar hayvancılık yaygın olmasa da ot ticareti yaygınlaşmıştır. Dolayısıyla bu sezonda hem ot üretmek hem de tarlanın toprak özelliklerini iyileştirmekte yarar vardır. Toprağın organik madde ve azot içeriğini artıran tek yıllık baklagillerin yetiştirilmesinin çok masrafı olmadığı gibi dekar başına hatırı sayılır desteği de vardır. Erken ekilişlerde adi fiğ, geç ekilişlerde ise yembezelyesi iyi sonuç vermektedir.

Her geçen sene ekimler geç kalıyor. Ekimlerde erken davranmakta yarar vardır. Ne kadar erken ekim yapılabilirse verim o derece yükselmektedir. Son yıllardaki aşırı yağışların da düşebileceği hesap edilerek ekimden sonra su tahliye çizilerinin açılmasında yarar vardır. Yüzey suyunun hızlı bir şekilde tarladan atılması, kışlık ekimlerde verimi belirleyen en önemli unsurdur. Su göllenmelerine izin verilmemelidir.

2024 senesi çiftçilikte adeta kara bir yıldı. Ürünlerin değerinde satılamaması yanında mevsim de çok kötü gitti. Hala sıkıntı devam ediyor. Bu sene de ya nasip deyip ekmeye üretmeye devam edecek kalender çiftçimiz. Gelecek sene belki daha iyi olur. Yine de ekim işleri verimin ve kalitenin anahtarıdır. Vakit varken iyi hazırlanmakta yarar var.