Memlekette milletin ayarları bozuldu. İşin kötüsü bozulmaya devam ediyor. Sokaklar sabıkalı kaynıyor. Geceleri sokakta gezmek, bir yere gidip gelmek zorlaşıyor. Hele bayanlar arkalarına bakmaktan önlerini göremiyor. Yasalarla ilgili sorunlar dile getiriliyor. Cezaların yetersiz olduğundan, caydırıcı olmadığından şikâyet ediliyor. Hele hele adli kontrol şartıyla salıverilmenin ne kadar kötü sonuçlara neden olduğunu artık herkes görüyor. Suçüstü yakalananların hemen hepsinin çok sayıda sabıkası olduğu ortaya çıkıyor.

Biraz empati yapmakta yarar var. Toplumun suç oranının artışında anne eğitimiyle ilk öğretimdeki eğitimlerin önemli etkisi bulunuyor.

Peygamberimizin annelerle ilgili güzel sözleri var anne kıymetini anlatan adeta ibadet kadar makbul sayan.

Anne bir yerde toplumun aynasıdır. Bu anlamda annelere çok büyük yükler düşmektedir. Özellikle çocukların karakterlerinin oluştuğu dönemlerde annelerin topluma yararlı insan yetiştirmenin şuurunu duyumsamaları önemlidir. İki aydır aydınlatılamayan hunharca işlenen bir cinayetin içinde annenin de suçlu olması, anne eğitiminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Eğer Narin’i abisi öldürdü ise anne birinci suçlu. Örtbas etmeye yardım ediyorsa binlerce kez suçlu.

Cezaevleri dolup taşıyor. Suçlananlar da, suç unsuru arayanlar da annelerin yetiştirdikleri. Yargı sistemini geliştirenler de annelerin yetiştirdikleri. Bir yerde toplumun karakterini oluşturan yapının kökeninde anneler görev yapıyor. Bu anlamda annelerin daha etkin olmaları hususunda ciddi politikaların geliştirilmesi gerekiyor.

Okullarda en çok şikâyet edilen konu, çocukların her geçen gün daha rahat tavırlı hareketleri. Zaten kıyafetlerinden de belli oluyor. Burada annelerin toleranslarının önemli etkisi bulunuyor. Elbette annelik bu konuda kolay değil. Nasıl ciddi olunabilir ki küçücük çocuklara. Elbette her anne evladını her şeyden sakınacak, daha korumacı olacaktır. Evladın tek damla gözyaşına tahammülü olamaz annenin. Bununla birlikte, evladın iyi yetişmesi, topluma daha yararlı bir fert olması için gerekli uyarıları veya kısmi eğitimi vermesi gerekiyor. Çocuğa hatasını söylemek, doğrusunu göstermek ceza değildir hiçbir zaman.

Evlada can vermek, topluma can vermektir. Her anne bir candır. Toplumun canıdır. Toplum yükseliyorsa, değerlerini geliştiriyorsa, bu annelerin sayesindedir.

Japonya’yı ikinci dünya savaşından sonra dünya yıldızı yapan annelerdir. Anne eğitimine ağırlık veren Japonya, vatansever ve ahlaklı nesilleriyle dünyanın bir numarası haline gelmiştir.

Bugün yurtdışına eğitime gidip de, başarısız olan gençleri harakiri yaptıran duygu annenin seridir. Savaş pilotlarına ülkeleri için uçağını bomba gibi hedefe çaktıran ve kamikaze adını aldıran da anne eğitimidir.

Bir toplumu kalkındırmak, ahlakını iyileştirmek, insani değerlerini yükseltmek ancak anneler sayesinde gerçekleştirilebilir.

Üniversiteler, Halk Eğitim Merkezleri, Sivil Toplum Örgütleri elbirliğiyle anne eğitimine, özellikle çocuk yetiştirme odaklı ağırlık vermelidir. Bu anlamda artık memleketin bir seferberliğe ihtiyacı var ne yazık ki.