TÜİK uzun zamandır garip istatistikler açıklıyor. Hemen her sektöre ait istatistikleri sayfasında bulmak mümkün. Hemen herkesin yararlanabileceği istatistikler yol gösterici olarak da işe yaraması gerekiyor. Özellikle yatırım yapılacak alanları da görmek mümkün. Ancak istatistikler gerçeği yansıtıyor ise işe yarar. Yoksa yapılan yatırımlar kamu kaynaklarının heba olmasına neden olur.

Tarımdan bir iki örnek verilecek olursa istatistiklerin ne kadar yanlış olduğu ortaya çıkar. TÜİK istatistiklerine göre sağmal inek sayısı 6 milyon civarında, toplam sığır varlığı ise çoğu kültür ırkı ve melezlerden oluşmak üzere 16 milyonu geçmiş görünüyor.

Koyun varlığı 42 milyon, keçi varlığı ise 12 milyon civarında görünüyor. Bu rakamların içinde 20 milyon sağmal koyun, 5 milyon da sağmal keçi bulunuyor.

Kesilen hayvan sayıları incelendiğinde, 3,6 milyon büyükbaş, 5 milyon koyun, yaklaşık 850 bin civarında da keçi kesiliyor.

Büyükbaş hayvan varlığında 2 milyon, koyun ve keçide ise damızlıklar ayrıldıktan sonra 12 milyon civarında fark görünüyor. Demek ki olmayan inek, koyun ve keçiler doğurup duruyor.

Enflasyonla ilgili verilen istatistikler ise içler acısı. Bir yıl içinde gıda, kozmetik, enerji, kâğıt, kırtasiye, tohum, gübre başta olmak üzere bütün fiyatlar yarı yarıya artarken %45 enflasyonu hangi rakamlarla tutturuyorlar anlamak mümkün değil. Külliyen yanlış.

İşsizlik oranları gözle görülür derecede düşmüş. Gençler işsizlikten kırılıyor ama TÜİK işsizlik rakamlarının azaldığını söylüyor.

Tarımda adeta devrim yaşanmış. Tarım sektörü %109 büyümüş. Çiftçi para kazanamıyoruz diye otobanları kapattı. Yollara döküldü. Türk çiftçisi neredeyse hiçbir üründen para kazanamadı. Domatesi, biberi, kavunu, karpuzu tarlada kaldı.

TÜİK artık güvenilirliğini yitiriyor. Tuttuğu istatistikler tamamen düzmece görünüyor. Biraz mantık yürütünce saçma sapan istatistik tutulduğu apaçık ortaya çıkıyor.

Hele enflasyonu düşük göstermek için uydurduğu istatistikler içler acısı. Siyasi talimatlara göre iş yaptığı ayan beyan ortaya çıkıyor.

İstatistik tutmanın siyaseti olmaz. İyi göstermekle iyi olunmuyor. Sadece yalana inanmaktan keyif alan bir taraftar takımını memnun ediyor. Ancak memleketi batağa gittiğini de görmek gerekiyor. Sanayi tesisleri kapanırken, inşaat sektörü kör topal çalışırken, Türk çiftçisi zarar ederken, borçları katlanırken, işsiz sayısının azaldığını göstermek akla ve mantığa son derece aykırı.

TÜİK rakamlarına bakılırsa memleket uçuyor. Ancak memleket insanı geçim sorunu yaşıyor. Özellikle emekliler kredi kartlarına takla attırarak geçinmeye çalışıyor. Ucuzlayan mal ve hizmet neredeyse yok. Türk Lirası savaştaki ülkeler dahil tüm paralar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Hal böyle iken neyi iyi göstermeye çalışıyorlar anlamak mümkün değil.