İçişleri Bakanlığı haftalık trafik denetimlerini epeydir açıklamaya devam ediyor. Denetim sonuçlarını ayrıntılı olarak da veriyor. Kazanın neredeyse imkânsız olduğu yerlerde dahi kazalara rastlıyoruz. Okuduğunu gördüğünü anlamayan sürücüler bir yana, bildiği halde kanuna uymayanların da çoğunlukta olduğu apaçık ortaya çıkıyor ne yazık ki.

İçişleri Bakanının yaptığı açıklamaya göre, emniyet ve jandarma trafik ekipleri, 3-10 Ekim tarihleri arasında ülke genelinde kapsamlı trafik denetimleri gerçekleştirdi. Bu süreçte toplamda 2 milyon 912 bin 29 araç kontrol edildi.

Özellikle yasak olan çakar lambalarını kullanarak diğer sürücüleri rahatsız eden 322 kişiye işlem yapıldı. Çakar lamba takanlarla ilgili olarak uzun süredir yasak uygulanıyor.

Otobanlarda çakarları yakıp da milleti kenara atmak keyif veriyor olmalı ve kanun dinlemezlere. Çakarı takan da taktıran da yasak olduğunu bilmiyor olamaz.

Her zamanki gibi cezalı duruma düşenlerin çoğunluğunu hız sınırını aşanlar oluşturuyor. Denetimler sonucunda hız sınırını aşan 142 bin 823 sürücüye ceza kesilmiş. Arabalar artık hız sınırı tanımıyor. Beygir sayısı arttıkça, yüksek beygirli arabalara binenlerde zeka geriliği başlıyor olmalı ki yasağı çiğniyorlar. Üstelik bu beyinsizler önlerindeki hız limitlerine uyarak giden arabalara sürekli selektör yapmak suretiyle rahatsız ediyorlar. Sağ şeride geçme ihtimali olmayanlara dahi ısrarla selektör yapan bu geri zekalılar geceleri görüş zorluğuna da neden oluyorlar.

Rapora göre 30 bin 633 aracın periyodik muayenesinin yapılmadığı ortaya çıkmış. Evet muayene ücretleri epey pahalandı. Millet sürekli şikâyet ediyor. Ancak fenni muayene en azından aracın yolda güvenilir seyredip edemeyeceğini de denetliyor.

Emniyet kemeri takmak sürücü ve yanındakileri güvence altına almaktır. Takmamak ise riske atmaktır. Aynı tarih aralığında 23 bin 233 sürücünün emniyet kemeri kullanmadığı tespit edilmiş. Allah göstermesin kaza anında hayat kurtaran emniyet kemeridir. Üstelik yeni araçlarda emniyet kemerini takmazsan ikaz ediliyorsun.

Sürücü belgesi olmadan araç kullanan 20 bin 156 kişi, zorunlu mali sorumluluk sigortası olmayan 11 bin 670 kişi de ceza alanlar arasında yer almış. Ehliyeti olmayanların önemli bir kısmını motosiklet sürücüleri oluşturuyor. Yine gençler erken araç kullanmaya başlıyor. Bu meyanda ehliyet alma yaşı düşürülebilir. Ancak yine de ehliyetsiz araç kullanmak kazaya davetiye çıkarmaktır.

Kanun bilmezlerin neden olduğu kazalar sürekli artıyor. 2024 yılının ilk 9 ayında 200 binin üzerinde kaza meydana gelmiş ve bu kazaların %37,5’inin hız nedeniyle gerçekleştiği dikkati çekiyor. Sürücülerin takip mesafesine uymadığı, önündekine tampon dayadığı, geçiş önceliklerini hiçe saydığı, şerit ihlali yaptığı gibi bir çok kusuru var. Hadi kendi canının önemi yok. Başkalarının ne suçu var. Kanunlar artık daha caydırıcı ve insanı hizaya sokucu olmalı.