İklim değişikliği, artan sıcaklıklar, dengesiz yağış düzenleri ve daha fazla böcek ve hastalığın bitki sağlığını ve verimini tehlikeye atıyor. Bir yerde bitkisel üretimi tehdit ediyor. Daha fazla zirai ilaç kullanımını zorunlu hale getiriyor.
İlaç kullanımının azaltılması gerekiyor. Bunun için küresel ısınmaya bağlı olarak hastalık ve zararlı gelişimini yeniden takvimlendirmek ve çevresel etkileri azaltmanın yollarını bulmakta yarar görünüyor.
İklim değişikliğine bağlı olarak hastalık ve zararlı gelişimini azaltmak için uzmanlar domates üzerinde yaptıkları çalışmada farklı yağmurlama sistemlerinin etkilerini araştırmışlar ve çok ilginç sonuçlara ulaşmışlar. Çalışmada mantari enfeksiyonların ve böcek salgınlarının etkilerini gözlemlemişler.
Araştırmacılar domatese günde iki kez su püskürterek yürüttükleri çalışmada iki farklı damlacık büyüklüğünü test ediyorlar. Bilgisayar çözünürlüğünde çok ince yağmurlama ile büyük damlacıklı yağmur iriliğindeki damlacıklı su püskürtmenin kontrol yağmurlama verilmeyen ile karşılaştırma yapıyorlar. Aynı zamanda domates sıralarına da malç çekerek suyun köke zarar vermesini önlüyorlar.
Yaptıkları araştırmada şu gözlemlere dikkat çekiyorlar.
İri damlacıklı su püskürtülen domatesler diğer bitkilere göre daha kısa ve daha kompakt habitus oluşturuyorlar. Bitkilerin boğum araları daha kısa oluyor. Kompakt yaşam formu oluşturdukları için mantarı etmenlere daha uygun bir ortam meydana geliyor.
Küçük damlacıklı su püskürtülen bitkilerle su verilmeyen bitkiler arasında gövde formu olarak bir fark oluşmuyor. Guruplar arasında meyve verimi yönünden önemli bir fark da ortaya çıkmıyor.
Metabolik analizlerde, büyük su damlacıkları püskürtülen domateslerde bazı farklı sonuçlar ortaya çıkıyor.
Bitki savunmasında rol oynayan hormonlarda önemli değişiklikler meydana geliyor. İlaçlanmayan bitkilere kıyasla domates güvesi larvaları daha çok görülüyor. Yine kurşuni küf gelişimi de yüksek düzeylere çıkıyor. Bitki savunma sisteminde mantarı gelişime direnç gelişiyor. Daha fazla klorojenik asit tespit ediliyor yapraklarda.
İlaçlama yapılmayan bitkilere kıyasla uçucu organik bileşik emisyonlarının azalması, bitkileri yumurta bırakan güveler için daha az çekici hale getiriyor. Nitekim yapraklarda %74 daha az yumurta gözlenebiliyor.
Araştırmacılar, bu sonuçlar göz önüne alındığında, su püskürtme teknolojileri ve damla atomizasyonundaki gelişmelerin devam etmesinin tarımsal uygulamaları iyileştirebileceğini, çiftçiliği daha yeşil ve daha verimli hale getirebileceğini öne sürüyorlar.
Uzun süredir domates yetiştiriciliğinde damlama sulama sitemleri tercih ediliyor. Son zamanlarda hareketli yağmurlama sistemleri de tercih görüyor. İri damlacıklı yağmurlama sistemleri domates güvesine karşı iş görecek gibi görünüyor. Bunu sahada da deneyimlemek gerekiyor.