Son zamanlarda Akdeniz Meyve Sineği her tarafta problem olmaya başladı. Bu zararlının etkili olduğu hemen bütün ülkelerde karantina tedbirlerine başvurulmuş ve yok edilmiştir. Tekrar yüksek nüfusa ulaştığında yine karantina uygulanmıştır. Meksika, Guatemala, Avusturalya, ABD’nin bazı eyaletleri karantina ve topyekûn mücadele yöntemleri ile bu zararlıyı yok etmeyi başarmışlardır.
Akdeniz meyve sineği, hem diğer meyve sineği türlerinden daha soğuk iklimlerde hayatta kalma yeteneği hem de ciddi tahribat ve bozulmaya neden olduğu 200'den fazla tropikal meyve ve sebzede yaşama yeteneği nedeniyle ekonomik açıdan en önemli bir türdür. Akdeniz sineğini yeni bir ortama getirdikten sonra yok etmek için kullanılan uygulamalar son derece zor ve pahalıdır. Bununla birlikte mücadele edilmezse ürün kayıplarıyla çok büyük zararlara neden olmaktadır.
Bu zararlının yumurtaları kavisli şekilleri, parlak beyaz renkleri ve pürüzsüz özellikleriyle karakterize edilir. Larvalarının dar bir ön ucu ve yassı kuyruklu, silindirik, yaygın bir meyve sineği larva şekline sahip olduğu tanımlanmıştır.
Yetişkin sinekler genellikle 3 ila 5 milimetre uzunluğundadır. Göğüs, siyah lekelerden oluşan karakteristik bir desenle kremsi beyazdan sarıya kadar değişir ve karın, sırt yüzeyinde bulunan ince siyah kıllarla ve taban yarısında iki açık bantla kahverengiye döner. Akdeniz sineğinin kanatları, kanat hücrelerinin ortasında koyu çizgiler ve noktalar bulunan, kanadın ortasında bir bant içermektedir. Erkekler ayrıca gözlerinin arasında iki kıl bulunmasıyla da ayırt edilebilir; kıllar belirgin şekilde yassılaşmış ve uçları siyahtır.
Akdeniz meyve sineği Afrika, Güney ve Orta Amerika, Orta Doğu ve Güney Avrupa'da yayılmış durumdadır. Kuzey Amerika'nın büyük bölümünde, Hindistan kuyruk kısmında, Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde ve Avustralya'nın çoğunda bulunmadığı doğrulanmıştır. Küresel ısınmayla birlikte Akdeniz meyve sineği yayılım alanını genişletmektedir.
Yaşam döngüsü yumurta, larva, pupa ve yetişkin olmak üzere dört aşamadan oluşur. Dişi Akdeniz sinekleri yaklaşık 10-14 yumurtadan oluşan gruplar halinde yumurtlar ve bunları konak meyve yüzeyinin hemen altına bırakırlar. Yumurtalar bırakıldıktan sonra sadece birkaç gün içinde çatlarlar ve larvalar ortaya çıkar. Dişi sinekler konukçu ararken 15 kilometreye kadar uçabilirler. Beslenme ortamları zengin ise 2-3 kilometre çapında dolaşırlar.
Akdeniz sineklerinin yaşam döngüsü 21 gündür. Düşük sıcaklıklarda, Akdeniz sineğinin yaşam döngüsünü tamamlaması 100 güne kadar uzayabilir. 10 °C’nin altındaki sıcaklıklarda sineğin gelişimi durur. Dişilerde yumurtlama 16 °C’nin altındaki sıcaklıklarda gerçekleşmez. Ege Bölgesinde yılda 4-5, Akdeniz Bölgesinde ise 7-8 döl verebilmektedir.
Bu sineğin ömrü 60 gün civarındadır. Ancak serin koşullar ve bol besin kaynakları bazı sineklerin 6 ay veya bir yıla kadar yaşamasını sağlayabilir.
Mücadelede yabancı otların temizlenmesi, toprağın 5-10 cm derinliğinde işlenmesi, hasadı tamamlanmış bahçelerde yere düşen ve ticari değeri olmayan meyvelerin toplanarak siyah poşetlere konulması ve ağzının bağlanması veya en az 50 cm toprağa gömülerek bahçeden uzaklaştırılması en önemli kültürel tedbirlerdir.
Hasadına 30-45 gün kalan bahçelere tuzak yerleştirilmesi ve erkeklerin toplanması zararı önemli derecede azaltmaktadır.
Eğer kültürel tedbirler yeterli değilse ilaçlı mücadeleye geçilmesi zorunludur. İlaçlı mücadelenin bütün çiftçiler tarafından yapılması zorunludur. Yoksa bu zararlıyla başa çıkmak zordur.