Sümer Prensesi olarak anılan Muazzez İlmiye Çığ, geçtiğimiz gün tedavi gördüğü Mersin’de hakka yürüdü. Çok sevdiği Mersin’de toprağa verildi. Allah rahmet eylesin. Türk tarihine, hatta dinler tarihine önemli katkıları sunan İlmiye Çığ, tarihin başlangıcına ışık tutan çalışmalarıyla hep anılacaktır.

Muazzez İlmiye Çığ, 1'inci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden birkaç hafta önce Bursa'da doğmuştur. Annesi ve babası Kırım göçmenidir. Yurtlarından edilmiş ailelerin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.

1919'da beşinci yaş gününü kutladığı sırada, İzmir Yunan ordusu tarafından işgal edilince öğretmen olan babası, ailesinin güvenliğini sağlamak için Çorum'a taşınmış ve Muazzez İlmiye Çığ, ilköğrenimini burada tamamlamıştır. Çığ ayrıca ilköğrenim döneminde Fransızca ve keman dersleri almıştır. 1926'da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girmiş ve 1931 yılında öğretmen olarak mezun olmuştur. Ardından yaklaşık 5 yıl boyunca Eskişehir'de öğretmenlik yapmıştır.

1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü'ne girmiştir. 1940 yılında diplomasını aldıktan sonra, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ni oluşturan 3 kurumdan biri olan Antik Şark Eserleri Müzesi'nde göreve başlamıştır. Müzede tercüme edilmeden ve tasnif edilmeden saklanan binlerce çivi yazılı tabletin düzenlemesi ve çevrilmesi için 10 yıl boyunca çalışmıştır. Meslektaşları Hatice Kızılyay ve Fritz Rudolf Kraus ile birlikte, müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan binlerce tableti temizlemiş ve bilim dünyasına kazandırmıştır. Çığ, 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturmuş ve 3 bin tabletin kopyasını çıkarıp, katalog halinde yayımlamıştır. 1972'de emekliye ayrılmıştır. Emeklilikten sonra bir süre yurt dışında yaşamış ve ülkesine dönmüştür.

Prof. Samuel Noah Kramer'in 'History Begins at Sumer' adlı kitabını Türkçeye çevirmiş ve kitap 1990 yılında 'Tarih Sümer'de Başlar' adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlanmıştır. Kitabın çok ilgi görmesi ile 1993'te çocuklara yönelik 'Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk' da dahil Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazmış ve yayınlamıştır. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi'nden, 'İlk Çivi Yazısı ve Sümeroloji Uzmanı' unvanıyla fahri doktora ünvanı almıştır.

Muazzez İlmiye Çığ'ın çok zengin özel arşivi, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nda bulunmaktadır. Toplam 16 kitap yazan Çığ, hayatı boyunca çok sayıda ödüle layık görülmüştür.

Mersin’in Mezitli ilçesinde özel bir hastanede rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Türkiye'nin ilk Sümeroloğu ve akademisyen Çığ, yoğun bakımda ebediyete yürümüştür.

Muazzez İlmiye Çığ, yaptığı çalışmalarla dinler tarihine ışık tutacak önemli bilgiler ortaya çıkarmıştır. Sümerlerin toplum düzenini tesis etmek için geliştirdiği yasaların önemli bir kısmının kutsal kitaplarda bulunduğunu karşılaştırmalı olarak işlemiştir. Başörtüsü ile ilgili eseri nedeniyle 2007 yılında yargılanmış ama beraat etmiştir. Nur içinde yatsın.