Tarım alanlarında tozlayıcılar hızla azalıyor. Bal arıları dışında azalmayan tozlayıcı türü kalmayacak neredeyse. Arılar da eskisi kadar sürdürülebilir görünmüyorlar. Kış kayıpları her yıl arı nüfusunu neredeyse yarıya düşürüyor.

Yeni bir çalışma, böcek ilaçlarının tozlaşma ve gıda üretimi için hayati önem taşıyan toprakta yuvalayan arılar için oluşturduğu endişe verici riskleri ortaya koyuyor. Bitkisel üretimde tarladaki ürünü korumak için giderek daha fazla böcek ilacı kullanılıyor ve tozlayıcıları adeta yok ediyor. Bu yok oluşun önüne geçmek için uzmanlara göre ilaç kullanımında sınırlamaya gidilmesi gerekiyor. Bilim insanları ilaç kullanımında sınırlamaya gidilmesinin şart olduğunu bunun için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Yapılan bir çalışmada, bal arılarını denek olarak kullanıldığı pestisit risk değerlendirmelerinde, toprakta yuva yapan yabani arıların bal arılarından daha fazla zarar gördüğü ortaya çıkıyor.

Araştırma bulguları, gıda üretiminde kullanılan bitkilerin tozlaşmasında hayati önem taşıyan yabani arı türlerinin %70'inden fazlasının, topraktaki pestisit kalıntılarından kaynaklanan önemli risklerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bu durum şimdiye kadar hiç kimsenin dikkatini çekmemişti. Özellikle toprakta biriken ilaç etken maddeleri uzun süre toprakta yuvası bulunan tozlayıcı arı ve böceklere çok daha fazla zarar veriyor. Nüfusları diğer tozlayıcılara göre çok daha hızlı azalıyor. Oysa bitkilerin tozlaşmasında toprakta yuvalanan arılar daha güçlü rol oynuyor.

Bombus arılarının kraliçeleri, kritik kışlama dönemlerinde pestisitlerle kirlenmiş topraklara çekildiğinden ilaçla temas etme riskleri artıyor. Bombus arıları bal arılarına göre tozlaşmada çok daha etkili rol oynuyor. Çünkü daha çok polenle besleniyorlar ve bal arılarına göre iki kat daha fazla çiçek ziyareti gerçekleştiriyorlar.

Topraktaki bazı pestisitlere, özellikle de yaprak bitleri ve beyaz sinek gibi emici böceklere karşı kullanılan siyantraniliprole etken maddesine maruz kalan yaban arısı kraliçelerinin hayatta kalma ve üreme başarısını azalıyor ve koloni nüfusları çöküyor.

Yine toprakta yuva yapan kabak arıları, böcek ilacı ve mantar ilacı kombinasyonlarına maruz kaldığında yavru sayısı azalıyor ve tozlaştırma performansları hızla düşüyor.

Genellikle kışı atlatıp başarılı koloniler kurma olasılığı daha yüksek olan daha büyük yaban arısı kraliçeleri de pestisitlere maruz kaldığında yumurta verimleri düşüyor ve koloni nüfusları önemli derecede azalıyor.

Zirai ilaç kullanımı hemen bütün bitkilerde hızla artıyor. Farklı ilaç etken maddeleri tarım topraklarında birikmeye devam ediyor. Dolayısıyla toprakta yuvalanan yabani arı türleri hızla azalıyor.

Tarım alanlarında en güçlü tozlayıcılar olarak bilinen Bombuslar başta olmak üzere çok sayıda tozlayıcı arı türü yaşam alanı olarak tarlaları, bahçeleri kullanıyor. Kullanılan tarım ilaçları en fazla bunlara zarar veriyor. Dolayısıyla ilaç kullanımına artık bir sınırlama getirmek gerekiyor.