Malum Suriye’de diktatörlük sona ererken MİT Başkanının Emevî Camisinde Cuma namazı kılması önemli bir adım olarak tarihe geçti. Aslında 2011 yılında bu namaz kılınacaktı ama epey zaman aldı. Aslında İslam dünyası barışık yaşamayı bilmiyor. Biraz eğitim seviyesini yükseltse, gerçek İslam’ın ne kadar barışçıl bir din olduğunu anlasa sınıra gerek kalmaz, isteyen istediği yerde namazını kılar. Ne yazık ki sürekli fitne ve fesadın hakim olduğu, sürekli Müslümanın Müslüman öldürdüğü coğrafyada Emevi Camii de önemli sembollerden biri haline gelmiştir.

Emevi Camii, Şam Ulu Cami olarak da bilinen, Suriye'nin başkenti Şam'ın eski şehir kısmında yer alan ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biridir.

634 yılında, Şam'ın Araplar tarafından alınmasından sonra, Roma İmparatoru I. Konstantin zamanından beri Vaftizci Yahya'ya adanmış Hristiyan bazilika, Ebu Ubeyde bin Cerrah'ın gözetimi altında 635 yılında bazı eklemelerle camiye çevrilmiştir. Yetmiş yıl boyunca aynı yapı hem kilise hem de cami olarak iki dinin ibadethanesi olmuştur. Müslüman nüfusun zaman içinde artması sonucu tamamı camiye çevrilmiştir.

Cami, bugün hala korunan Vaftizci Yahya kafası gibi kutsal emanetleri muhafaza eder. Ayrıca cami içerisinde Şiilik için önemli nirengi noktaları vardır. Bunlar arasında I. Yezid tarafından gösterilmek üzere saklanılan Muhammed'in torunu Hüseyin'in kafası yer almaktadır. Caminin kuzey duvarına eklenmiş küçük bir bahçede Selahaddin Eyyubi'nin türbesi bulunmaktadır.

Orijinal planıyla günümüze kadar gelebilmiş olan Şam Emeviye, enine gelişme gösteren, mihrap önü kubbeli plan tipine sahiptir. Yapımından sonra kurulan tüm İslam devletlerinde cami mimarisine model olmuş ilk yapıdır. Cami mimarisine birçok yenilik katmış, hatta çok sonra Anadolu camilerini plan yönünden etkilemiştir.

Caminin bitkisel ve geometrik motiflerle şehir ve bina tasvirlerinden meydana gelen fevkalâde zengin mozaik süslemeleri de sanat tarihi bakımından büyük bir önem taşır. Caminin bir diğer özelliği de İslâm alemindeki ilk umumi helâların burada yapılmış olmasıdır.

Emevi camii, temeli Hristiyanlık öncesine dayanmasına rağmen, İslam dünyasında bir çok camiye model olmuştur. Malatya ve Kızıltepe’deki Ulu Camiler Emevi Camisinden model almışlardır.

Emevi camiinin bir önemi daha vardır. Bu cami Muaviye’nin Hz. Ali’ye meydan okuduğu camidir. Peygamberimizin Torunu Hüseyin’in Kafasının bulunduğu camiidir. Gücün hakka galip geldiği yerlerden biridir. Abbasiler döneminde önemini yitirmiş olsa da, İslam dünyasında hiç bitmeyen iç savaşların başladığı yerdir.